ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepfıstığı fiyatları üreticiyi üzdü

Antepfıstığı fiyatları üreticiyi üzdü
YAYINLAMA: 20 Aralık 2022 / 16.28
GÜNCELLEME: 20 Aralık 2022 / 16.28
Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan antepfıstığına ilişkin oluşan piyasa fiyatlarının üreticiyi üzdüğü bildirildi.

Gaziantep ziraat odası başkanı Zihni Kepkep, devlete ya da başka yerlere olan borcu nedeniyle ürünü erken satmak zorunda kalan çiftçilerin düşük fiyatlar verilerek mağdur edildiklerini savundu. Yörede antepfıstığı hasadının halen devam ettiğini belirten Kepkep, şöyle konuştu: “Ürünün fiyatını yıllardır tüccar kendisi belirliyor ve belirlenen fiyat hep üretici aleyhine oluyor. Çiftçiliği cazip olmaktan çıkardılar, bu gidişle tarlasından, bahçesinden kovacak çiftçi bulamayacaklar. O zaman ne alıp satacaklar merak ediyorum. Çiftçiyi üretimden uzaklaştırmak bölgeye yapılacak en büyük kötülüktür. Çiftçiler hep mağdur edilerek, tarlasını erozyona terk etmesi, ağaçlarını kesip odun etmesi ve kente göçüp iş için devlet kapısına dayanmaları, aşevleri önünde yemek kuyruğuna girmesi mi isteniyor? Bu yol doğru yol değil, bu yoldan bir an önce dönülmeli.”

Tüccarın borusu ötüyor

Antepfıstığı üreticisinin ürününü gerçek değerinden satabilmesi için Güneydoğu Birliğin destekleme alımı yapması gerektiğine dikkat çeken Kepkep, Ggüneydoğu Birliğin ekonomik yoksulluk nedeniyle destekleme alımı yapamadığını, piyasaya çiftçi lehine müdahalede bulunamadığını kaydetti.

Güneydoğu Bbirlik destekleme alımı yapmayınca meydanın tüccara kaldığını savunan Kepkep, şunları anlattı:

“Piyasada hep tüccarın borusu ötüyor. Bunun önlenmesi için hükümetten, fındığa gösterdiği ilgiyi antepfıstığına da göstermesini bekliyoruz. Fındık Karadeniz bölgesi üreticileri için ne kadar önemliyse antepfıstığı da Türkiye’nin en yoksul bölgesi olan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Çiftçiler için en az o kadar önemlidir. Devlet, Fiskobirliğe destekleme alımı için kredi veriyor. Aynı koşullarda Güneydoğu Birliğe de kredi tahsis edilmesini talep ediyoruz. Fiskobirlik de Güneydoğu Birlik’te üreticileri korumak için kurulmuş kooperatifler, aralarında bir fark yoktur.”

Kepkep, üreticisini ve tarımsal üretimini desteklemeyen bir ülkenin kalkınmasının olanaksız olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *