ANASAYFA arrow right Güncel

Antepfıstığı ağaçlarındaki kuruma tedirginlik yarattı

Antepfıstığı ağaçlarındaki kuruma tedirginlik yarattı
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2021 / 21.45
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2021 / 21.48
Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, son zamanlarda bazı bölgelerde kurumaya başlayan fıstık ağaçları ile ilgili konuyu TBMM gündemine taşıdı

Mahmut Toğrul, “Antep fıstığı ağaçlarının kurumasına neden olan durum, yöre halkının ifade ettiği gibi bir mantar hastalığı mıdır? Eğer değilse fıstık ağaçlarının kurumasına neden olan durum nedir? Fıstık ağaçlarının kurumasına neden olan hastalık bulaştırıcı mıdır? Fıstık ağaçlarının kurumasını engellemeye yönelik bakanlığınızın çözüm önerisi nedir?” diye sordu.

Antep fıstığının büyük tehlike altında olduğu ifade ediliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle hazırlanan soru önergesinde, “Bölgenin yeşil altını olarak nitelendirilen Antep fıstığının büyük bir tehlike altında olduğu ifade ediliyor. Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş Pazarcık’ta fıstık üretimiyle uğraşan çiftçi, fıstık ağaçlarının bir kısmının kurumaya başladığını ifade ediyor. Yöre halkı bu durumu bir mantar hastalığı olarak ifade etmiş olsa da fıstık ağaçlarının neden kuruduğu tam olarak bilinmemektedir” denildi.

Fıstık ağaçlarının kurumasına neden olan hastalık bulaşıcı mı?

“Gaziantep, birçok tarımsal ürün ile ön plana çıkmakta ise de özellikle Antep fıstığı ile tarımsal üretimdeki yerini almaktadır. Güneydoğu Anadolu bölgemizde yetişen antepfıstığı, bölgenin en önemli markalarından biri konumundadır. Gaziantep’teki çiftçilerimizin büyük çoğunluğu geçimini, adıyla özdeşleşmiş, emek ve masraf isteyen Antep fıstığı ile sağlamaktadır” diyen Toğrul, Bölgede yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağladığı ve 1000’den fazla firmanın ticaretini yaptığı Antep fıstığının, daha geniş ve yaygın olarak üretme ve verimliliğini artırma potansiyeline sahip olmasına karşın henüz istenilen düzeye gelinememiştir” diye konuştu.

Mahmut Toğrul, “Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş bölgesinde kuruduğu iddia edilen fıstık ağaçlarının neden kuruduğuna dair bakanlığınız bir çalışma yürütecek midir? Söz konusu bölgelere alanında uzman bir ekip görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?

Antep fıstığı ağaçlarının kurumasına neden olan durum, yöre halkının ifade ettiği gibi bir mantar hastalığı mıdır? Eğer değilse fıstık ağaçlarının kurumasına neden olan durum nedir? Fıstık ağaçlarının kurumasına neden olan hastalık bulaşıcı mıdır?

Fıstık ağaçlarının kurumasını engellemeye yönelik bakanlığınızın çözüm önerisi nedir?

2021 yıllı içerisinde söz konusu hastalıktan kaynaklı Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş bölgesinde kuruyan ağaç sayısı kaçtır? Kuruyan fıstık ağacı sayısı bölgedeki toplam fıstık ağacının yaklaşık yüzde kaçına tekabül etmektedir?

Gaziantep, Şanlıurfa bölgesindeki fıstık ağaçlarının yetiştiği alanlarda en son toprak analizi ne zaman yapıldı? Fıstık tarlalarında hangi periyotlarla toprak analizi yapılmaktadır? Yapılan toprak analizi sonucunda tespit edilen sorunlar nelerdir?

Gaziantep Fıstık Araştırma müdürlüğü bünyesinde fıstık analizi yapan laboratuvarlar mevcut mudur? Mevcut ise kaç adet laboratuvar vardır?

Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş bölgesinde fıstık ağacı kuruyan çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi konusunda bakanlığınız ne gibi bir girişimde bulunacaktır?” diye sordu.

Mahmut Toğrul, “Gaziantep’te ve Şanlıurfa’nın Birecik-Fırat havzasında kurumaya başlayan fıstık ağaçlarına ilişkin gerekli önlem alınmazsa önümüzdeki dönemde bölgede yeşil altın olarak bilinen Antep fıstığı büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Fıstık ağaçlarının kurumasının önüne geçilmez ise yetiştirilmesi zor, zahmetli olan ve meyve vermesi için en az 10-15 yıl beklenen fıstık ağaçları tek tek yok olacaktır. Ayrıca bilindiği üzere çiftçi tarafından fıstık üretimi yıllık bazda var ve yok yıllı olarak değerlendirilir. Bu yıl fıstığın yok yıllı olduğu ve fıstık ağaçlarının kurumasının gerçek nedeninin çözülmemesi durumunda önümüzdeki yılda da fıstığın rekoltesi anlamında ciddi bir düşüş ile karşılaşılabileceği söylenmektedir” diye uyarıda bulundu. Özer Karınca

 

fıstık2
Nizip ve Birecik yöresinde fıstık ağaçlarında meydana gelen kuruma, üreticileri tedirgin etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *