ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antepevleri fakir sığınağı oldu

Antepevleri fakir sığınağı oldu
YAYINLAMA: 04 Şubat 2021 / 13.27
GÜNCELLEME: 04 Şubat 2021 / 13.27

Ekonomik krizle, ağır bir yaşam mücadelesi içine giren ve kira ödeyemediği için dışarı atılan dar gelirli, eski Antepevleri’nin bulunduğu mahallelerdeki boş ve harabe evleri tercih ediyor. Eski yerleşim birimlerinden olan ve Antepevleri’nin yoğunlukta olduğu Karagöz, Eyüpoğlu, Tepebaşı, Bey, Seferpaşa, Düğmeci, Karatarla, Alaybey, Akyol, Kozanlı, Şekeroğlu, Bostancı, Kozluca, Boyacı, Yaprak, Suyabatmaz, Kepenek, Çukur, Tişlaki ve İsmetpaşa mahallelerinde halen sivil mimarlık örneği olan tescilli 528 Antepevi bulunuyor. Yine bu mahallelerde koruma altına alınmayan 6ancak sivil mimari özelliği bulunan çok sayıda sahipsiz Antepevi bulunuyor.

Kültür Müdürlüğü yetkilileri, zaman zaman boş olan tescilli Ateptepevleri’ni kullanmak isteyenlerin kendilerine başvurduğunu belirterek, “Bazen ev sahibi geliyor kiraya verebilir miyim diyor. Bazen başkaları geliyor kullanabilir miyim diyor. Böyle durumlarda biz sadece ev sahiplerine binanın dokusuna karışmamak kaydı ile kiraya verebileceklerini veya kullanabileceklerini söylüyoruz. En ufak bir yıkım veya doku değişikliğine kalkıştıklarında bunun suç olduğunu açıklıyoruz. Ev sahibi olmayıp, kullanmaya gelenlere bu evleri kullandırma yetkimiz yok. Onlar genellikle koruma altında olmayan Antepevleri’ni işgal ediyor” dedi.

Kentin eski mahallelerinden olan ve Antepevleri’nin yoğunlukta olduğu Karagöz Mahallesi Muhtarı Mahmut Nedim Koçum, günde en az 2-3 ailenin gelip boş olan Antepevlerinde oturmak istediğini belirterek, “Ev kirasını ödeyemedikleri için kapı dışarı edilen, geçim sıkıntısı çeken aileler gelip boş harabe evlerde oturmak istiyor. Zaten tescilli olan evleri bizim verme yetkimiz yok. Oralarda oturmak isteyenleri yetkili olan kurumlara gönderiyoruz. Boş harabe evlerde oturmak isteyenler oluyor, bunların bize kaydolması gerek, bazıları zaten bizden habersiz gidip oturuyor. Sahipsiz harabe evlerin çoğu tinercilerin işgalinde. Özellikle akşamları mahalle halkını huzursuz ediyorlar. Yetkililere bildiriyoruz, fakat kalıcı çözüm getirilemedi. Sokak lambalarımızın bir kısmı yanmıyor. Akşamlan karanlık sokaklarda tinercilerin korkusundan insanlar yürüyemiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *