ANASAYFA arrow right Güncel

Antep ve Malatya’da 23 eser kurtarıldı

Antep ve Malatya’da 23 eser kurtarıldı
YAYINLAMA: 24 Mart 2023 / 18.15
GÜNCELLEME: 24 Mart 2023 / 18.15
Deprem bölgesindeki eserler 'Enkaz arkeolojisi' ile kurtarıldı

Enkaz arkeolojisi çalışmalarında Hatay dışındaki diğer illerdeki enkazlardan da 23 eser kurtarıldı. Malatya'da 3 yapı kitabesi, 2 mezar taşı kitabesi, 2 lotus palmet motifli rölyef toplam 7 parça kurtarılıp Malatya Müzesi'ne teslim edildi.

Yıkılan Antep Kalesi'nden Kale kitabesi ve mimari parçalardan oluşan 15 parça kurtarıldı. Adıyaman'da 1 sikke kurtarılan eserler arasında yer alıyor.

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkararak koruma altına aldı.

Maraş merkezli depremlerde birçok tarihi ve kültürel yapı ile içindeki bazı eserler de zarar gördü. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından toplam 10 ilde 173 uzmanın katılımıyla, ağır hasar gören tarihi yapılardaki nitelikli malzemelerin, enkazdan ayıklanarak koruma altına alınması için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Enkazda tespit, sınıflandırma, temizleme ve belgeleme çalışmaları tamamlanan eserler, envanter kayıtları tutularak müzelere ve geçici kazı evi depolarına naklediliyor.

Hatay'daki çalışmalarda aralarında çok sayıda cami, kilise, mescit gibi ibadethanelerin de olduğu toplam 63 tescilli taşınmaz üzerinde ön hazırlık, keşif ve enkazdan eser ayıklama çalışması gerçekleştirildi.

21 kitabe, 18 litürjik malzeme, 13 ikona, 7 bezemeli mimari parça, 6 seramik, 2 kandil, 1 Osmanlı arması, 1 metal haç, 7 el yazması mukaddes kitap, 185 dini kitap, 2 kapı tokmağı ve 1'er adet ahşap kapı kanadı ile sikke olmak üzere toplamda 265 eser enkazdan çıkartılarak koruma altına alındı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, depremin yaşandığı illerde Afet Kazı Başkanlığı kurulduğunu, uzman ekiplerin yıkılmış tescilli yapılarda kazı çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Yazgı, “Bu çalışmaların ana sebebi, kurtarılabilecek eserleri kurtarıp sonra kültür molozu denilen molozlar ayrı yere taşınacak. Restorasyon ve konstrüksiyon sürecinde kullanılacak mimari yapı unsurları ayrılıp sonrasında restorasyona başlanacak" dedi.
Deprem bölgesindeki tüm illerde kazı başkanları görevlendirdiklerini belirten Gökhan Yazgı, “Asıl büyük yıkım Hatay'da olduğu için oraya hızlıca başladık. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile tüm yapılar üzerinde geniş bir çalışma yürütüyoruz.

Hatay'da tüm idari ve bilim kurulu üyelerimizin çalışma sisteminin kurulu olduğu, kalabilecekleri konteyner koordinasyon merkezi oluşturuyoruz." diye konuştu.

Deprem bölgesindeki tarihi ve kültürel değerlerin enkazdan kurtarılması için süren çalışmalara ilişkin bilgi veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, “Afet bölgesi kazı ekiplerimiz, deprem bölgesindeki şehirlerde AFAD, ICOMOS ve diğer paydaşlarımızla birlikte enkaz arkeolojisi çalışmalarını sürdürüyor.

Kazı ekiplerimiz deprem bölgesinde enkaz altında kalan taşınır eserlerle, tahrip olmuş taşınmaz parçalarını belgeliyor ve güvenli bir şekilde müzelerimize naklediyor.

Hatay afet kazı ekibimiz, bu hafta İhsaniye Camii ile Rum Ortodoks Kilisesi'nde çalışıyor. Hatay'da enkazdan kurtarılan eser sayısı 265'e ulaştı." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *