ANASAYFA arrow right Güncel

Antep fıstığını doğru bir şekilde işlemek isteyen buraya gelecek

YAYINLAMA: 25 Eylül 2022 / 17.46
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2022 / 17.46
“Avrupa Birliğiyle ortak desteklediğimiz 1,5 milyon avroluk bir hibeyi Gaziantep'e verdik”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi kapsamında, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri iş birliği ile kurulan Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla açıldı.

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şehir ekonomilerine katkı sunan projeler ürettiklerini belirterek, “Avrupa Birliği'nden aldığımız desteklerle Türkiye'de tarımsal üretimi gıda sanayisine, içecek endüstrisine dönüştürecek büyük bir proje yaptık. INNOFOOD kapsamında Kocaeli ve Gebze'de TÜBİTAK kampüsünde Araştırma Geliştirme Laboratuvarı inşa ettik. Yine INNOFOOD projesi kapsamında Türkiye'nin farklı yerlerinde farklı üretim tesislerini yapıyoruz. Örneğin Giresun'da fındıkla ilgili bir altyapıyı kazandırdık. Gaziantep'te Antep fıstığının işlenmesi için pilot bir proje şehrimize kazandırdık" dedi.

Küçük üreticiler burada kavurmasını, işlemesini yapabilecek

Tesisin fıstık sektörüne ve bölgeye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Varank, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu tesis ne işe yarayacak? Antep fıstığını doğru bir şekilde işlemek isteyen, sanayileştirmek isteyen farklı firmalarımız gelip burayı ziyaret edecekler. Bu işin en doğrusu ve verimlisi nasıl yapılır, Antep fıstığı teknolojilerinde dünya nerede gelip burada bunu inceleyecekler. Kendi işletmelerinde bunu uygulayacaklar. Küçük ölçekli üretim yapmak isteyen üreticilerimize de fason şeklinde hizmet vereceğiz. Küçük üreticiler burada kavurmasını, işlemesini yapabilecek. Avrupa Birliğiyle ortak desteklediğimiz 1,5 milyon avroluk bir hibeyi Gaziantep'e verdik. Böyle güzel bir tesisi de yereldeki paydaşlarımızla birlikte şehrimize kazandırdık.”

Endüstrimizi de dönüştüreceğiz

Gıdanın dünya için vazgeçilmez ve stratejik olduğunu gelecek 100 yılda dünya siyasetini su, gıda ve enerjinin belirleyeceğini kaydeden Bakan Varank, " Karadeniz'de gazımızı keşfettik. Önümüzdeki seneden itibaren karayla buluşturacağız, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Daha iyi tarım yapmakla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Ama gıda endüstrisinde de işte Gaziantep'teyiz. Gaziantep'in en güçlü olduğu alanlardan bir tanesi, çok ciddi çalışmalarımız var. Suyla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Biz şehrimizi, ülkemizi kalkındırmaya devam edeceğiz. Buradaki Antep fıstığı pilot işleme tesisi de şehrimize hem de bölgemize hayırlı uğurlu olsun. Burası sadece Gaziantep'e değil çevre illere başta Şanlıurfa olmak üzere hizmet edecek. İnşallah buradan güzel neticeler alacağız. Endüstrimizi de dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Gaziantep-Nizip Karayolu üzerinde kurulan Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme tesisinin açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önceki dönem Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK MAM Başkanı Ahmet Yozgatlıgil, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Oğuzeli Belediye Başkanı M.Sait Kılıç, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, TÜBİTAK INNOFOOD Proje Koordinatörü Cesarettin Alaşalvar, GSO Yönetim Kurulu Üyesi Başar Küçükparmak, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, GTB Meclis Üyeleri  ile kurum müdürleri ve protokol üyeleri katıldı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *