ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antep fıstığı için kalite arayışı

Antep fıstığı için kalite arayışı
YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 13.32
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2021 / 13.32

Yıllar önce dünya piyasasına hakim olan ancak yapılan bozuk ürün ihracatı ile pazarlarını kaybeden Antep fıstığına yeniden itibar kazandırmak ve kalitesini belgeleyerek standarda uygun üretim ve ihracatla piyasayı yeniden ele geçirme çalışması yapıldığı bildirildi. Bu amaçta önümüzdeki günlerde Amerika’da yapılacak toplantıya biri Gaziantepli ihracatçı, ikisi profesör olmak üzere üç kişilik heyet gidiyor.

TSE Bölge Başkanı Mustafa Derecik, Antep fıstığında daha kaliteli üretim, yetiştirme kurutma ve ihracat için çalışmalara devam ettiklerini belirterek, bu alandaki çalışmaları sonuçlandırma aşamasında olduklarını vurguladı. Çalışma kapsamında 10-12 Nisan tarihleri arasında Ankara’dan gelen TSE raportörlerinden Prof. Dr. İlhami Koksal ile Prof. Dr. Mehmet Dokuzoğuz’un Antepfıstığı konusunda, çiftçi temsilcileri ile geniş katılımlı toplantılar yaptıklarını vurguladı. Bu toplantılarda alınan sonuçları bir rapor haline getirerek Antep fıstığıyla ilgili standart hazırladıklarını ifade eden Derecik, 21-24 Mayıs tarihleri arasında yapılacak kuru meyve standart (BM-AEK) toplantısında Antepfıstığı’™ üç kişilik bir heyetin temsil edeceğini, ikisi profesör olan ekipten diğer üçüncü ismin ise Gaziantepli ihracatı Kamuran Samlı olduğunu kaydetti.

Derecik, “Bölgemizde en fazla yetişen ekonomiye katkı sunan Antepfıstığı, lezzeti ile ünlü. Antep fıstığının kaliteli, verimli, sağlıklı ve standarda uygun yetiştirilmesi ve kaybettiği pazarları tekrar kazanabilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı. TSE olarak hedefimiz, dünyada kabul gören standarda ve Avrupa normlarına uygun üretim yapılması. Bunun için gayret gösteriyoruz.” Antep fıstığının standarda girmesiyle fiyatının da artacağını hatırlatan Derecik, ihracatın da kolaylaşacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *