ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Antep fıstığı alfatoksin içermiyor”

“Antep fıstığı alfatoksin içermiyor”
YAYINLAMA: 25 Ekim 2020 / 17.26
GÜNCELLEME: 25 Ekim 2020 / 17.26
Antep fıstığı’nm yüksek seviyede Alfatoksin içerdiği yolundaki haberlerin doğru olmadığını ileri süren Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, “Bu tür haberler Antep fıstığına, üreticiye ve yöre ekonomisine zarar veriyor” dedi.

Antepfıstığı’nın prestiji ve hakettiği noktaya gelebilmesinin son derece önemli olan Alfatoksin konusunda Ticaret Borsası’nm üzerine düşeni yaptığını söyleyen Çelik, “Birleşmiş Milletler Örgütü UNIDO ile yapılan ortak çalışmayla Antepfıstığı’nın kalitesini yükselttik. Antepfıstığı’nda garanti sağlamak amacıyla UNIDO Alfatoksin ve Gıda Analiz Laboratuvan’nda Antepfıstığı başta olmak üzere, kırmızı biber, mısır kuru incir, fındık ve baharat gibi çeşitli ürünlerin Alfatoksin analizleri yapılıyor. Bu raporlar ABD, Almanya,Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Mısır, Hong Kong gibi bir çok ülkeye gönderildi. Laboratuvann kuruluş aşamasında ve sonraki yıllarda varlığını sürdürebilmesi için kurumumuzun bünyesine alınması hususunda Ticaret Borsası üzerine düşen sorumluluğun bilincinde üreticinin ve ihracatçının yanında olmuştur.”

Çelik, öncelikle üyelere sınırsız hizmet felsefesiyle hareket eden Borsa’nın Alfatoksin laboratuvanyla Antepfıstığı ile iştigal eden firmaların ürünlerini maliyetlerinin altında ücret talep ederek analiz ettiklerini belirterek şöyle devam etti: "Türkiye’de Alfatoksin alanında özel olarak kurulan bu laboratuvarda bugüne kadar yaklaşık 6 bin Antepfıstığı numunesinde analiz yapılmış ve öngörülenin aksine yüzde 99’unda Alfatoksine rastlanmamıştır. Aynı şekilde İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğinden alınan bilgiye göre, son üç yılda ihraç edilen Antepfıstığından sadece 1.5 tonluk kısmı bahsedildiği gibi Alfatoksin nedeniyle değil istenilen kalite standartlanna uygun olmadığı için geri dönmüştür. Son günlerde kamuoyunu meşgul eden Alfatoksin konusu yeni bir olay değildir. İhracat yapan tüm firmaların da bildiği gibi ihracata gidecek fıstığın Alfatoksin analiz belgesi her zaman istenmekte. Ayrıca ithalat yapan bir çok ülke de kendi gümrüğünde Alfatoksin analizi yapmaktadır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *