ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Antep evleri tek tek yok oluyor

Antep evleri tek tek yok oluyor
YAYINLAMA: 27 Ocak 2023 / 15.15
GÜNCELLEME: 27 Ocak 2023 / 15.15
İlimizde yaklaşık 600 tarihi evin büyük bölümünün bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi altında bulunduğu, yangınlarında evler için tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Gaziantep Turizm derneği kurucu başkanı Mesut Ölçal, 100 yıllık tarihi mekanların yok olmaktan kurtarılması için çeşitli kesimlere görev düştüğünü söyledi. Ölçal, şöyle konuştu:

“Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman, tarihi mekanların büyük harcamalar yapılarak korunduğunu görüyoruz. Kentlerin tarihsel dokusunun korunması ve genç kuşaklara kazandırılması çok önemli. Tarihi mekanlar, kentlerin kültürel zenginliğini yansıtır. Antep evleri de çok önemli kültürel varlıklarımız arasında yer alıyor. Bu tarihi mekanların korunması için finans çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına görev düşüyor. Kültür varlıklarının korunması için her şeyin devletten beklenmesi yanlıştır. Restorasyonu çok pahalı olan bu mekanları, özel sektör değerlendirebilir. Aslında uygun olarak restore edilecek tarihi evler lokanta, otel ve satış merkezi olarak ticari amaçla kullanılabilir.”

Edinilen bilgiye göre, Eblahan, Şıhcan, Ömeriye, Kurtuluş ve Bey mahallelerinde 600 civarında tarihi ev bulunuyor. Her yıl, ortalama 15-20 tarihi, yangın sonucunda tahrip olduğu, tavanları ahşap bu yapıların kısa sürede yandığı, sokakların dar olması yüzünden itfaiye ekiplerinin çoğu zaman müdahale edemediği ifade ediliyor.

Restorasyonu yapılmayan evlerin ise yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu, bu evlerin çevre açısından da tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Tarihi Antep evlerinin kaderine terk edildiği ve tek tek yok olma ile karşı karşıya geldiği belirtildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *