ANASAYFA arrow right Ekonomi

Anız yakmak toprağın doğal yapısını bozar, verimi düşürür

Anız yakmak toprağın doğal yapısını bozar, verimi düşürür
YAYINLAMA: 02 Haziran 2020 / 21.29
GÜNCELLEME: 02 Haziran 2020 / 22.00
Hububat hasadının başlaması ile birlikte anız yangınlar da başladı.

Çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, anız yakmanın telafisi olmayan sonuçlar doğuracağının altını çizdi. “Anız yakmak, toprağın verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar verirken, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizmaların ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

Anız yakmak toprağın verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veriyor

Deniz, hasat döneminden sonraki en önemli olayın anız yakılmaması olduğunu ifade ederken, “Hasat döneminden sonraki en önemli olay anızların yakılmamasıdır. Toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılması büyük bir sorun teşkil etmektedir. Anız yakmak toprağın verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar verirken, verimli tarım alanlarının azalmasına, toprak içinde bulunan yararlı mikroorganizmaların ve besin elementlerinin geri dönüşümsüz olarak kaybedilmesine neden olmaktadır. Toprağın organik maddeleri yok olmakta, biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısı bozulmaktadır. Özellikle organik maddesi düşük topraklarda ve erozyona açık alanlarda anızın yakılarak değil de, sürülerek toprağa karıştırılması gerekmektedir. Cezaların caydırıcı olması bunun yanında da anız bozma aletleri ile anıza ekim yapılabilen ekipmanların desteklenmesi anız yakmayı önleyici faktörler olarak düşünebiliriz” dedi. 

Kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak

Anız yakmanın toprağın doğal yapısını bozduğunu verimliliği düşürüldüğünü açıklayan Başkan Deniz, anız yakan çiftçileri büyük cezaların beklediğini kaydetti. “Biçerdöver hububat hasadını toprağın yüzeyine yakın yapar ve artıklar ne kadar kısa kalırsa bir sonraki ekim de anız yakılmadan toprak daha kolay işlenebilir. Bu tür hububat hasatlarında toprağın su tutma kapasitesi ile birlikte verimliliği artacak ve çiftçilerimiz anız yakmaktan vazgeçmiş olacaklar. Ancak bu konuda devletimizin gerekli adımları atması gerekmektedir. Örneğin; hibe destekleri ile anız parçalama makinesi verilmesinin yanı sıra çiftçilere anız yakılmaması, yakıldığında ortaya çıkacak olumsuz sonuç ve tahribatlara yönelik eğitim veya seminerlerin de verilmesi gerekiyor. Bu ve buna benzer adımlar atıldığından anız yakan çiftçi sayısında bir azalma olacağı kanaatindeyim. Yoksa her yıl yüzlerce tarım alanlarımızın verimi düşecek, kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak. O nedenle topraktaki verimliliği, üretimimizin, biyolojik, fiziksel ve kimyasal yapısının bozulmaması ve yararlı mikroorganizmaların ölmemesi için Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi olarak, anız yakmaya hayır diyoruz” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *