ANASAYFA arrow right Yaşam

Anız yakmak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor

Anız yakmak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor
YAYINLAMA: 06 Haziran 2021 / 18.59
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2021 / 19.19
Anız yakılmaması konusunda çiftçiyi uyaran Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, toprağın en büyük düşmanının anız yakma olduğunu ifade etti

Anız yakmanın telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağını belirten Sakar, “Anız yakmak toprakta verimliliği düşürürken, doğanın yapısını ve dengesini bozuyor, organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine zarar veriyor. Kısacası telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açıyor” şeklinde konuştu.

Toprak ve topraktaki canlılar zarar görüyor

Başkan Sakar, hasat döneminden sonraki en önemli olayın anız yakılmaması olduğunu açıklarken, “Bölgemiz başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde hububat hasadı bittikten sonra, yabancı ot tohumlarının, bitki artıklarının kolayca temizlenmesi ve sürümün kolaylaştırılması için anızları yakıyorlar. Halbuki bu çok yanlış bir yöntemdir. Çünkü anız yakmak topraktaki canlı mikroorganizmaların ölmesine, toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yakmak sadece havaya, çevreye, meraya, ormana, toprağa ve topraktaki canlılara zarar vermesinin kontrolden çıkan anız yangınları, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim yerlerine de zarar verebilir. Yani hem ekonomik hem de çevreyle ilgili sorunlar ortaya çıkabilir” açıklamasını yaptı. 

Anız yakan çiftçiye büyük cezalar var

Anız yakan çiftçileri büyük cezaların beklediğini kaydeden Sakar, “Biçerdöver hububatı toprağın yüzeyine yakın biçer ve artıklar ne kısa kalırsa bir sonraki ekim zamanında toprak anız yakılmadan daha kolay işlenebilir. Bu şekilde bir yöntem ile toprağın su tutma kapasitesi artacağı gibi çiftçilerimizde anız yakmaktan yani, toprağa zarar vermekten vazgeçmiş olacak. Bunun için anız yakılmaması konusunda çiftçilerimiz, toplum kadar devletimizi de büyük düşmekte” değerlendirmesinde bulundu.

Gerekirse köy köy dolaşılıp bilgilendirme yapılabilir

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şöyle tamamladı: “Devletimiz anız yakılmaması konusunda seminerler verebilir, kamu spotu hazırlayabilir. Gerekirse köy köy dolaşılıp bilgilendirme yapılıp broşür dağıtılabilir. Bu gibi çalışmalar yapılırsa anız yakan çiftçi sayısının azalacağı düşüncesindeyiz. Yoksa her yıl yüzlerce tarım alanlarımızın verimi düşecek, kaybeden çiftçimiz ve ülke tarımı olacak. Dolayısıyla çiftçilerimiz anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma yönlendirilmelidir. Bu yöntem, anız yakılmaması, erozyonun azalması, yakıttan tasarruf edilmesi, toprak yüzeyinden olan buharlaşmanın önlenmesi ve kuraklığa dayanıklı toprak oluşmasına kadar birçok faydası var.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *