ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Anız yakılması yasaklandı

Anız yakılması yasaklandı
YAYINLAMA: 24 Şubat 2021 / 13.32
GÜNCELLEME: 24 Şubat 2021 / 13.32
Hasat dönemi nedeniyle yörede anız yakılmasının yasaklandığı, yakanlar hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi. Gaziantep’te 2001’de anız yakma suçundan 7 kişiye 3 milyar 263 milyon para cezası uygulandı.

Çevre Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya ve Mahalli Çevre Kumlu tarafından alınan karara göre, Gaziantep sınırlan içerisinde anız yakılmasının yasaklandığı belirlendi. Anız yakma sırasında komşu tarlalarda, henüz hasat edilmemiş ürünler, meyve bahçeleri ve canlı cansız çitlere de zarar verdiğini belirten Çevre Müdürlüğü yetkilileri, “Çiftçiler toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırma gerekçesiyle hasat sonunda tarlada kalan ürün atıklarını yakmayı adet haline getirdi. Halbuki yakılan anızlarla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte, yol kenarlarında yakılan anızlar karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına yol açmaktadır. Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi rüzgar etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir” dedi.

Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakmanın, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden kötü görüntü sergilediğini ifade eden yetkililer. “Bu durum turizmi de olumsuz etkilemekte, telafisi, mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu nedenlerden dolayı anız yakma ve kuru otların yakılması yasaklanmıştır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *