ANASAYFA arrow right Yaşam

‘Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ihlal ediliyor’

‘Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ihlal ediliyor’
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2020 / 21.21
GÜNCELLEME: 28 Mayıs 2020 / 19.43
Altınokta Körler Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Recep Yılmazer, Engelliler Haftası’na ilişkin yazılı açıklama yaptı

Salgının gölgesinde karşılanan Engelliler Haftası'na ilişkin yazılı açıklama yapan Altınokta Körler Derneği Başkanı Recep Yılmazer, pandemi sürecinde engelli bireylerin sorunlarının daha derinleştiğine dikkat çekerek, engelli bireylerin eşit ve erişebilir bir dünya kurana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.


‘Bu dönem, engelli örgütlerin deneyiminin zorunluğunu ortaya çıkardı’

Yaşanan süreç nedeni ile olağan dönemde sağlık hizmetlerine ulaşmada, eğitimde ve istihdamda var olan sorunlar, engelli örgütlerinin yeterince işbirliği yapılmamasından dolayı derinleştirdiğine değinen Yılmazer,  “Yasalarımızın ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi gereği, engellilerin ve engelli örgütlerinin karar alma süreçlerinde yer almaması, salgın döneminde uygulanan politikaların engelliler bakımından uyumunu zorlaştırmış; sürekli olarak verilmesi gereken bakım, rehabilitasyon ve eğitim haklarından yararlandırılmasını neredeyse imkansız hale getirmiştir. İçinde bulunduğumuz dönemde ortaya çıkan sorunlar, engelli örgütleri ile koordineli biçimde planlanmış olsaydı; kişinin engeline özel bakım ve rehabilitasyon şartları ile görme, işitme engelliler ve gelişim farklılığı bulunan çocukların, uzaktan eğitimden, daha erişilebilir biçimde faydalanmasını mümkün kılacaktı. Bu dönemde ortaya çıkan tablo, sosyoekonomik ve sosyokültürel politikaların belirlenmesinde engelli örgütlerinin deneyim ve birikimlerinden yararlanılmasını zorunlu olduğunu bir kez daha göstermiştir” ifadelerini kullandı.

‘Engelliler, aldıkları eğitime ve sahip oldukları becerilere uygun…’

Yılmazer açıklamada, “Engellilerin üretime katılması ve istihdamının önündeki engellerin kaldırılarak; aldıkları eğitime ve sahip oldukları becerilere uygun iş alanlarına yerleştirilmesi, çalışma alanlarının makul uyumlaştırma çerçevesinde düzenlenerek; ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanması, hükumetin hem ulusal hem uluslararası yükümlülükleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca, kamuda açık olan engelli kadrolarının doldurulması amacıyla, istihdam edileceği taahhüt edilen 2000 engelli kadrosunun doldurulması için gerekli çalışmaların yapılarak; Engelli Kamu Personeli Sınav tarihinin biran önce belirlenmesini beklemekteyiz. Ayrıca, özel sektör tarafından yapılan engelli istihdamının da amaca uygun gerçekleştirilmesine yönelik denetimlerin artırılması gerekmektedir. Anılan düzenlemelere yönelik gerekli adımların atılmaması, 1982 Anayasası ile güvence altına alınan çalışma hakkı ve ödevinin yerine getirilmesini önlediğinden, Anayasayı ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmektedir” dedi.

‘Eğitimde mevcut ayrımcılığın ortadan kaldırılması zorunludur’

Eğitim bütün yurttaşların olduğu gibi, engelli bireylerinde en temel ve vazgeçilmez hakkı olduğunun altını çizen Yılmazer, engellilerin bu alandaki engellerinin halen kaldırılmadığını söyledi. Engelli bireyler, okul öncesinden başlamak üzere, üniversite eğitimine kadar, her aşamada dışlanmakta ve ayrımcı uygulamalara maruz bırakıldığının vurgulan Yılmazer, açıklamada “Özel eğitimin daha nitelikli bir hale getirilmesi gerekirken, Milli Eğitim Bakanlığı kararlarıyla körler okullarının yatılı bölümleri kapatılarak; okulların kapasitesi azaltılmakta; özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların, ülkenin her bölgesinde bulunan bu okullarda özel eğitime erişim hakları engellenmekte; okulların kapatılmasına gerekçe gösterilen kaynaştırma eğitiminin altyapısı yeterince hazır olmadığından, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar gereği gibi nitelikli eğitim olanaklarından yoksun bırakılmaktadır. Bu bakımdan, özel eğitim ile kaynaştırılmış eğitimin, birbirini tamamlayacak şekilde planlanması ve çocukların, mevcut ayrımcı uygulamalardan kurtarılması zorunludur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu çağrımıza kulak vererek, alanda çalışan sivil toplum kuruluşları ile birlikte, biran önce özel eğitim şurasını gerçekleştirmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

‘Eşit ve erişilebilir bir dünyayı mümkün kılıncaya kadar…’

Yılmazer, yapmış olduğu yazılı açıklamada, uluslararası sözleşmeler ve literatürde de kabul edildiği gibi, engellik olgusunun, kişinin farklılıklarından değil; fiziksel ve sosyal koşulların ihtiyaca göre planlanmamasından kaynaklandığını bir kez daha hatırlatarak, “Bu nedenle, kamu otoriteleri, yöneticileri ve önde gelen yetkililerden,  eşit yurttaş olan biz engellilere, sevgi, şefkat ve acıma duygularıyla yaklaşılmasını ve engelli taklidi yapılmasını değil; yasalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Asıl olanın bizlerin engellerimiz değil, engellenmişliğimiz olduğu gerçeğinden hareketle, düşünsel, sosyal ve fiziksel engellerin kaldırıldığı, herkes için eşit ve erişilebilir bir dünyayı mümkün kılıncaya kadar hak temelli mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi. Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *