ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Anayasa kişiye göre değişmez

Anayasa kişiye göre değişmez
YAYINLAMA: 18 Ağustos 2021 / 12.54
GÜNCELLEME: 18 Ağustos 2021 / 12.54
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ı Başbakan yapmak için Anayasa değişikliğine gidilmesinin sıkıntı yaratacağını söyleyen hukukçular, yargının kişiselleştirilmemesi gerektiğini savunuyor ve milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının şart olduğunu belirtiyor.

Baro Başkan Yardımcısı Zerekhan Fazlı, tek başına iktidar olan AKP’nin milletvekili dokunulmazlığını kaldırması gerektiğini belirterek, “Milletvekilinin kürsü dışındaki dokunulmazlığı kesinlikle kaldırılmalı. Eğer bu yapılırsa siyasetçiye güven ve siyasete kalite gelir. Yıllardır bir kambur olarak duran bu sorunu bugünkü parlamento mutlaka halletmeli. Milletvekili ile temsil ettiği vatandaş arasında bir fark olmamalı. Vekilin asilden ayrıcalıklı ve dokunulmaz olması dünya gerçeğine de aykırı. Türkiye bu sıkıntıyı mutlaka aşmalı. Suç işleyen kim olursa olsun, bağımsız yargı önünde hesap vermeli. Kimse ben milletvekiliyim diye dokunulmazlık zırhına bürünüp suç işlemeye kalkışmamalı” dedi.

Yargıyı kişiselleştirmek yerine her kesimin önerilerine yer verilerek oluşturulacak bir konsensüs ile Anayasa’da gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini ifade eden Fazlı, AB uyum yasalarına uygun değişikliklerin mutlaka yapılması gerektiğini açıkladı. Anayasa’da 57. hükümet döneminde çok sayıda iyileştirme yapıldığını söyleyen Fazlı, “Eğer yapılacak bir değişiklik varsa toplumun tüm kesimini kapsayan bir anlayışla hareket edilmeli” diye konuştu.

Yargının hızlanması için İsnat Mahkemeleri kurulmasını ve yeni hükümetten Baroyu Adalet Bakanlığı vesayetinden kurtarmasını isterken, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı’nın Adalet Bakanı olmaması gerektiğini vurgulayan Fazlı, mahkeme kararlarının eleştirilmesinden artık vazgeçilmesini istedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *