ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Anayasa bir kez delinirse yol olur

Anayasa bir kez delinirse yol olur
YAYINLAMA: 02 Ağustos 2021 / 14.44
GÜNCELLEME: 02 Ağustos 2021 / 15.04
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olması için Anayasa’da değişiklik yapılmak istenmesine hukuk çevreleri olumlu bakmıyor. Hukukçular, demokrasinin geleceği açısından böyle bir değişikliğin sakıncalı olduğunu vurguluyor.

Baro Başkanı Zafer Okur, konuyla ilgili olarak Sabah’a yaptığı açıklamada, bir kişi için anayasa değişikliği olamayacağını belirterek, böyle bir uygulamanın sıkıntı yaratacağını vurguladı. Türkiye’nin çok hassas bir dönemden' geçtiğini ve yeni sıkıntıları kaldırmaya tahammülünün olmadığını ifade eden Okur şöyle konuştu: “Türkiye’de bunca sıkıntı ve kriz varken yeni sıkıntılar yaratmaya, gerginlikler çıkarmaya gerek yok. Bu ülkeye çok pahalıya mal olur. Mevcut sıkıntılar aşılmadan yeni sıkıntılar yaratmak yanlış. Kişiye bağlı bir anayasa değişikliğine gidilerek gerginlik yaratmalı. Siyasiler daha akıllı, daha duyarlı hareket etmek zorunda.”

Bir kişi için yapılacak Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilebileceğini söyleyen Okur, “İşte o zaman gerginlik başlar. Böyle bir durumda diretmeden eğer illa da gerekliyse daha mantıklı, gerginlik yaratmayan yasal yollar denenmeli. Anayasayı şahsa uydurmak hoş bir girişim değil” şeklinde konuştu. Bu konuda yasaların yeterli olduğunu, fakat uygulamada aksaklıklar yaşandığını kaydeden Okur, “Türkiye’nin birçok kurumu gibi hukuk da AB standardına hazır. Ülkemizde yetişmiş beyin gücü mevcut. Yapılacak tek şey Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu siyasilere bağımlı olmaktan kurtarılıp bağımsız hale getirilmesi. Bunun da mutlaka olması gerek” diye konuştu. Piyasalarda şu anda gerçek olmasa da psikolojik bir rahatlama olduğunu söyleyen Okur, böyle bir durumda tekrar sıkıntılı durumlar yaratmanın kimseye bir fayda getirmeyeceğini vurguladı.

Avukat Enver Bakırcı da kişiye bağlı Anayasa değişikliğinin doğru olmayacağını belirterek, bunun sıkıntı yaratabileceğini vurguladı. Aslında millet iradesine bakıldığında Tayyip Erdoğan’ın milletvekili olmasa bile dışarıdan başbakan atanması için değişiklik olması gerektiğini vurgulayan Bakırcı, “Millet iradesinin meclise yansıması şeklinde düşünülürse dışarıdan başbakan atanabilir. Yani Cumhurbaşkanı dışarıdan atanıyor da başbakan niçin atanmasın? Fakat kişiye özel uygulama otamaz. Bir kişiyi başbakan yapabilmek için anayasa değişikliğine gidilmesi hoş olmaz ve sıkıntı yaratır. Eğer bu yol açılırsa o zaman bunun arkası gelir. Yani ben meclisim, çoğunluk bende, her şeyi yaparım derseniz hukuk içerisinde sıkıntı doğar. Mevcut geleneksel yapı sarsılır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *