ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Anapara ve faiz isteniyor

Anapara ve faiz isteniyor
YAYINLAMA: 08 Kasım 2022 / 17.12
GÜNCELLEME: 08 Kasım 2022 / 17.12
Esnaf hayal kırıklığına uğradı

Bağ-Kur ve SSK’nın biriken pirim alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçların yeniden yapılandırılması uygulamasına esnaf sıcak bakmadı. Her iki kurumun da biriken prim borçlarının faizi ile hesaplayarak taksitlendirmesi ve %3.6 faiz uygulayacağını açıklaması hayal kırıklığı yarattı.

Esnaf temsilcileri, “Vergi borcu gibi biriken faizlerin büyük bir kısmını silineceğini ve kalan borçların taksitlendirileceğini ümit ediyorduk. Uygulama sıkıntımıza çözüm olamaz” diye açıklama yaptı.

Esnaf umduğu kolaylığı bulamadı

Bağ-Kur‘un borçları yeniden yapılandırma uygulamasını duyan ve borcunu öğrenen esnafın taksitlendirmeye yanaşmadığı belirtildi. Attarlar ve Züccaciyeciler Odası başkanı Hayri Sürücü, af olarak ilan edilen borçların yeniden yapılandırılması uygulamasının çözüm olmayacağını belirterek, “Esnafta adeta hayal kırıklığı yarattığını söylerken, hükümet, daha önce esnafın biriken Bağ-Kur prim borçlarının faizinin %80’nini silineceğini ilan etmişti. Fakat uygulamaya koydukları yapılandırmanın beklenilen borç yapılandırması ile ilgisi yok. Bağ-Kur ana paranın yanı sıra bugüne kadar faizle birlikte taksitlendirme yapıyor ve %3.6 faiz uyguluyor. Esnaf zaten parası olmadığı için borcunu ödeyemiyor. Bu nedenle uygulamadan faydalanmak için kuruma başvuranlar borçlarını öğrendikten sonra işlem yapmadan geri dönüyor. Taksitlendirmenin hiçbir cazip yanı yoktur” dedi.

Biriken borçların faizinin silinmemesi tepkilere yol açıyor

Bu konuda esnaftan yoğun şikayet aldıklarını, borç yapılandırmasının sorunu çözmeyeceği, aksine daha çok sıkıntıya sokacağı şekilde tepki aldıklarını belirten Sürücü, “Maliye, vergi borçlarının faizinin büyük bir kısmını affetti ve kalan borçları taksitlendirdi. GASKİ biriken su parasının faizini sildi, kalan borcu taksitlendirdi. TEDAŞ yine aynı şekilde faizlerden bir miktar affetti. Ama ne Bağ-Kur, ne de SSK faizden vazgeçmiyor. Ana para ile birlikte biriken faizi tahsil etmek istiyor, böyle saçmalık mı olur. Zaten esnafın parası olsa gider borcunu öder. Piyasalarda büyük bir durgunluk var. İş yok, siftahsız kepenk kapatılıyor. Böyle bir ortamda halen esnaftan kuruşuna kadar faiz talep ediliyor. Hükümetin galiba piyasalardan haberi yok” şeklinde konuştu.

Faizler silinsin, esnaf arabasını dükkanını satar, borcunu öder

Hükümetin bir an önce bu yanlıştan dönüp biriken prim borçlarının faizinin büyük bir kısmını affederek, kalan parayı taksite bağlamasını isteyen Hayri Sürücü, “Eğer böyle olursa esnaf arabasını satar, hanımının kolundaki altınları satar, hatta dükkanına satar prim borcunu öder. Ama böyle bir imkan esnafa tanınmadı. Onun için biz düzenlemenin yeniden gözden geçirilip esnafın, faiz yükünden kurtarılmasını istiyoruz. Esnaf bu konuda büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Konuyu oda başkanları ve siyasilerle görüşüp hükümete ileteceğiz.”

Borçları öğrenme ücretli

Bağ-Kur’dan borçlarını öğrenmek isteyenlerin kurumda yığılmalara yol açtığı, yaşanan bu izdihamdan sonra borçlarının kabarık şekilde olduğunu öğrendiğinde hiçbir işlem yaptırmadan geri döndüğünü açıklayan Sürücü, borç öğrenmenin de ücret karşılığında yapıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *