ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Amerika kırgın

Amerika kırgın
YAYINLAMA: 10 Ocak 2022 / 14.01
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2022 / 14.01
Gazeteniz Sabah’ın sahibi Aykut Tuzcu’nun ABD Büyükelçisi Robert Pearson’a gönderdiği mektuba yanıt geldi.

Pearson’ın yanıtı, Irak’ın yeniden yapılandırılması aşamasında, değil Gaziantep’e Türkiye’ye bir öncelik tanınmasını düşünülmediği, ikinci tezkerenin geçmemesi nedeniyle yaratılan büyük hayal kırıklığının kolay kolay onarılmayacağı izlenimini verdi.

Rumsfeld’de burukluk bildirdi

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld’in de teşekkür için çıktığı bölge turunda Türkiye’nin adının bile geçmemesi, gittiği bazı ülkelerde “Türkiye bizim dostumuz” demesine rağmen, içindeki burukluğu bir şekilde ifade etme gereği duyması da savaştan önceki sıcak dostluğun yeniden test edilmesinin uzun bir zaman alacak kaygısını doğurdu.

Gaziantep de komşusunun

değişiminden faydalanacaktır

Sabah’ın, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında Gaziantep’e taşeronluk hizmeti ve mal alımlarında öncelik verilmesi talebini içeren mektubuna, Büyükelçi Pearson, diplomasi hassasiyeti içinde verdiği yanıtta, “Dünyaya entegre olacak yeni Irak, Türkiye’nin de iyi bir partneri olacak ve bölgede istikrar ve zenginlik getirecektir. Eminim Gaziantep’te komşusunun bu değişiminden faydalanacaktır” dedi.

Kendinize yeni pazarlar bulun

Büyükelçi Pearson, Türkiye’nin halen ABD’nin önemli bir müttefiki olduğunu bildirdiği mektubunda, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında Gaziantep’e öncelik tanınması gerektiği teklifine, Ürün yelpazenizi çeşitlendirin, yerel ve ihraç pazarlarınızı genişletin. Kriz dönemlerinde bu tedbirler ekonomi için en önemli iletkendir” diye öneride bulunarak, ABD’nin Türkiye’ye duyduğu burukluk ve kırgınlığı usta bir ifadeyle dile getirdi. ABDAnkara Büyükelçisi Pearson, Gazetemiz sahibi Aykut Tuzcu’nun Gaziantep için işbirliği önerilerinde bulunduğu mektuba diplomatik bir yanıt verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *