ANASAYFA arrow right Ekonomi

Altın yatırımcısı ABD enflasyonuna odaklandı

Altın yatırımcısı ABD enflasyonuna odaklandı
YAYINLAMA: 11 Ocak 2022 / 20.44
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2022 / 20.44
Altın yatırımcıları yarın açıklanacak ABD enflasyon verisine odaklanırken, altın fiyatları Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrası yükseldi. Gram altın bugün 804 TL'yi gördü.

Altın fiyatları, yatırımcıların çarşamba günü ABD'de açıklanacak enflasyon verisine odaklanması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın enflasyon yorumları sonrasında yükseldi. Gram altın da dolar/TL'deki yatay seyre rağmen küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 804 TL’yi gördü.

ABD, aralık ayı tüketici enflasyonu çarşamba günü saat 16:30’da açıklanacak. Ülkede enflasyon kasımda yıllık yüzde 6,8 olarak gerçekleşirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi aralık ayında enflasyonun yüzde 7,1’e ulaşacağı yönünde oldu.

Powell, Senato Bankacılık Komitesi öncesinde yaptığı konuşmada, bankanın araçlarını yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacaklarını ifade etti.

Salgın sonrası ekonominin bazı açılardan farklı olabileceğini, hedeflerin peşinde koşarken bu farklılıkları hesaba katmak gerekeceğini vurgulayan Powell, bu doğrultuda para politikasının sürekli gelişen ekonomiye ayak uydurarak geniş ve ileriye dönük bir bakış açısı benimsemesi gerektiğini bildirdi.

Fed’in para politikasını sıkılaştıracağına yönelik şahin mesajları sonrasında altının büyük kayıplar yaşamaması, parasal sıkılaşmanın ve faiz artırımlarının çoktan fiyatlanmış olabileceğine işaret ediyor.

“Küresel tahvil faizleri salgın döneminin en yüksek seviyesinde bulunmasına rağmen altın çok da kötü performans göstermiyor” diyen Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, Fed’in bilançosunu küçültmesinin getirisi eğrisini düzleştireceğini ve bunun da altını destekleyeceğini söyledi.

Öte yandan altının gram fiyatı, bugün de yukarı yönlü hareketine devam ederek 804.35 TL'den işlem görüyor. Çeyrek altın 1329 TL, Cumhuriyet altını da 5.299,00 TL’den satılıyor. Altının ons fiyatı, cuma günü 1.809 dolarla 1,5 ayın en yüksek seviyesini test etmesinin ardından bugün önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 1.797 dolardan alıcı buluyor.

Gram altın: 804.35 TL

Çeyrek altın: 1.329 TL

Yarım altın: 2.659,00 TL

Cumhuriyet altını: 5.299,00 TL

Reşat altın: 5.331,95 TL

Altın ONS: 1.809,38 TL

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *