ANASAYFA arrow right Dünya

Almanya'da gri pasaportla insan kaçakçılığının ilk davası başlıyor

Almanya'da gri pasaportla insan kaçakçılığının ilk davası başlıyor
YAYINLAMA: 22 Ekim 2021 / 18.59
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2021 / 19.03
Türkiye'den bazı belediyelerin gri hizmet pasaportu vererek onlarca kişinin Almanya'ya sığınması üzerine ortaya çıkan insan kaçakçılığı skandalının ilk davası Hannover'de görülecek.

Türkiye'den belediyelerin gri yani hizmet pasaportlarıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla bağlantılı Almanya’da ilk dava, 5 Kasım'da Hannover'de başlayacak.

Deutsche Welle Türkçe'den Elmas Topcu'nun haberine göre, Almanya'daki ilk gri pasaport davası' başlıklı özel haberine göre Bursa, Balıkesir Gömeç, Malatya Yeşilyurt, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan gibi belediyeler tarafından hizmet pasaportlarıyla yurtdışına insan çıkarıldığı ve büyük bir kısmının geri dönmediği iddialarıyla bağlantılı Almanya'da yürütülen çok sayıda soruşturmadan birinde sona gelindi. Skandalla ilgili ilk davada, Hannover'de yargıç karşısına çıkacak olan sanık, Hannover Belediyesi ile ortak çevre projesi gerekçesiyle Türkiye'ye davetiyeler gönderen Ersin K.. Belgelerde, Ersin K., Hannover'de ticari sicile kayıtlı Nord Bau Kilit GmbH şirketinin temsilcisi olarak yer alıyor.

Bingöl Karlıova doğumlu Almanya vatandaşı Ersin K., 30.07.2020 - 01.08.2020 tarihlerinde Almanya'ya 5 kişinin getirilmesiyle bağlantılı olarak, Almanya Yabancılar İkamet Yasası uyarınca 'geçerli bir vizesi veya ona eşdeğer bir belgesi veya ülkede oturum hakkı olmayan yabancıların Almanya'ya girişine yardım etmek ve insan kaçakçılığına teşebbüsle' suçlanıyor. Bu suçlamanın cezası da suçun derecesine göre para cezası veya 3 ay-5 yıl arası hapis cezası olabiliyor.

DW Türkçe'nin ulaştığı iddianamede, Ersin K.'nın 30.07.2020 tarihli davetiye yazısıyla Almanya'ya 53 kişiyi davet ettiği, bunlardan 46'sının hizmet pasaportu ile Almanya'ya geldiğinin tespit edildiği belirtiliyor. Sanığın öncesinde de bu kişilerle ilgilenmeyi hedeflemediğinin görüldüğü, onlara kalacak yer ayarlamadığı ve onlar için Almanya'da bir gezi veya program hazırlamadığı ifadelerine yer veriliyor. Bu nedenle de Ersin K., ülkeye yasadışı yollardan seyahati bilerek mümkün kılan bir 'sahte davetçi' olarak tanımlanıyor.

Ersin K.'nın davetiyle hizmet pasaportu çıkarılan ve Almanya'ya gelen gruptan bir kısmının Hannover'e gittiği, onların da sadece iki gün zarfında farklı yerlere dağıldığı aktarılıyor. Söz konusu gruptan en az 5 kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu kaydediliyor. Sığınma başvurusu yapanlardan biri, Hannover'deki davada tanık olarak dinlenecek. İddianamede Ersin K.'nın yargılanması, kimlikleri, ikametleri ve oturumları saptanmış bu 5 kişiyle bağlantılandırılıyor.

Soruşturma dosyasında gri pasaportla Türkiye'den Almanya'ya yolcu getiren seyahat şirketi Yazıcıoğlu Turizm Nakliyat'ın Alman otobüs şirketi Marco Schäfer GmbH ile işbirliği yaparak 2018- 2023 arasında yolcu taşıma ruhsatı aldığı bilgisi de yer alıyor. Bu yüzden şimdiye kadar ortaya çıkandan çok daha uzun bir zaman diliminde ve daha çok kişinin gri pasaportla Almanya'ya getirildiği tahmin ediliyor.

İddialarla bağlantılı sadece Almanya'nın Bavyera eyaletinde şimdiye kadar 4 soruşturma açıldığını, bunlardan 3'ünün hâlâ sürdüğünü ortaya çıkarmıştı. Bavyera eyalet hükümeti, eyaletteki soruşturmaların Weiden in der Oberpfalz, Traunstein ve Münih savcılıkları tarafından yürütüldüğü bilgisini vermişti.

Weiden Başsavcılığı, Çekya sınırındaki Waidhaus'ta Ekim/Kasım 2020 tarihlerinde yapılan kontrollerde aynı organizatörlerce getirilerek gri pasaportlarla giriş yapan çok sayıda kişinin tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatmıştı. Savcılık, sadece o bölge üzerinden en az 213 kişiyi getirmek veya getirmeye teşebbüsten 30 şüpheli hakkında adli soruşturma yürütüyor.

Savcılık, otobüs şoförü ve gri pasaportu sağlayan kişiler de dahil olmak üzere hakkında soruşturma yürütülenlerin tamamının Türkiye vatandaşı olduğunu ve Türkiye'de ikamet ettiğini, söz konusu 213 kişiden 20'sinin de iltica başvurusunda bulunduğunu aktardı. Soruşturma belgelerine göre, Ordu Korgan Belediyesi tarafından sağlanan gri pasaportla Almanya'ya gelen 46 kişi arasında 29 Kasım 2017 doğumlu, yani seyahat sırasında 3 yaşından küçük bir çocuk da bulunuyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *