ANASAYFA arrow right Güncel

Almanya da ‘güvenlik gerekçesiyle’ İstanbul Başkonsolosluğu'nu kapattı

Almanya da ‘güvenlik gerekçesiyle’ İstanbul Başkonsolosluğu'nu kapattı
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 12.23
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 12.23
HOLLANDA VE İNGİLTERE’NİN ARDINDAN

Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan, “İstanbul Alman Başkonsolosluğu bugün 1 Şubat tarihinde güvenlik gerekçesi sebebiyle kapalı kalacaktır” açıklaması yapıldı.

İngiltere ve Hollanda'nın ardından Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu da "güvenlik gerekçesiyle" kapatıldı.

Almanya'nın Türkiye'deki Dış Temsilcilikleri internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Alman Başkonsolosluğu bugün 1 Şubat tarihinde güvenlik gerekçesi sebebiyle kapalı kalacaktır. Tüm vize ve pasaport işlemleri durdurulmuştur. Anlayışınız için teşekkür ederiz."

Hollanda ve İngiltere de benzer kararlar almıştı

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosluğu da olası protesto gösterileri ve "Batılı hedeflere yönelik artan tehdit" gerekçeleriyle geçici süreyle ziyarete kapatıldı. Dışişleri Bakanlığı, kararı özetle şöyle duyurdu:

"Sırasıyla Kuran'ın yakıldığı ve yırtıldığı İsveç, Danimarka ve Hollanda'daki son gösteriler, Batı karşıtı duyguları uyandırabilir ve gösteri ve protestolara yol açabilir. İstanbul başta olmak üzere Batılı hedeflere, diplomatik misyonlara ve ibadethanelere yönelik saldırı tehdidi de artıyor.

"Bu tehdit göz önüne alındığında, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak halka kapatılacaktır. Başkonsolosluğun hizmetleri şu anda fiziki olarak sağlanmamaktadır."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını güncelledi. Uyarıda, İngiltere vatandaşlarının "artan terör riski nedeniyle dikkatli olmaları ve festival dönemleri de dahil olmak üzere yabancı uyrukluların rağbet ettiği kalabalık yerlerde tetikte olunması gerektiği" belirtildi. İngiltere Başkonsolosluğu da geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Kuran yakma eylemleri ve güvenlik uyarıları

İsveç'in başkenti Stockholm'de 21 Ocak'ta Danimarka'nın aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran yakmış, polis korumasında gerçekleştirilen eylem sırasında Paludan'ın yanına kimsenin yaklaşmasına izin verilmemişti.

Paludan, ardından 27 Ocak'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir caminin ve Türkiye Büyükelçiliği'nin önünde de Kuran yaktı.

Bu eylem öncesinde de söz konusu eylemlere izin verildiği gerekçesiyle Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Benzer bir eylemde, Hollanda'nın aşırı sağcı Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld de Lahey kentinde tek başına yaptığı eylemde Kuran yırtmıştı.

Bu olayın ardından da Hollanda Büyükelçisi 24 Ocak'ta Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak eylemden duyulan rahatsızlık dile getirilmişti.

Türkiye'deki Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Fransa büyükelçilikleri, 28 Ocak 2023 gecesi peş peşe yayınladıkları duyurularla Türkiye'deki yurttaşlarını İsveç ve Danimarka'daki Kuran yakma eylemini izlemesi olası "terör saldırısı riski" konusunda uyardılar.

ABD Büyükelçiliği'nin internet sitesinden Türkiye'de yaşayan ABD vatandaşlarına yönelik yayınlanan duyuruda şöyle denildi:

"Avrupa'da son zamanlarda gerçekleşen Kuran yakma olaylarının ardından ABD hükümeti, yurttaşlarını teröristlerin Türkiye'deki ibadethanelere olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Teröristler, ibadet yerlerini veya Batılıların sık sık ziyaret ettiği yerleri hedef alarak pek az uyarıda bulunarak ya da hiç uyarı vermeden saldırabilirler."

İngiltere de 29 Ocak'ta benzer bir açıklama ile "batılıların terör saldırılarının hedefi olabileceği" uyarısında bulunurken, ABD 30 Ocak'ta güvenlik uyarısını güncelleyerek hangi alanlardan uzak durulması gerektiği ile ilgili daha detaylı bilgiler paylaştı. Yeni uyarı özetle şöyle:

"ABD hükümeti vatandaşlarını, İstanbul'daki kiliselere, sinagoglara, diplomatik misyonlara veya özellikle Beyoğlu, Galata, Taksim ve İstiklal bölgeleri gibi Batılıların uğrak yeri olan diğer yerlere teröristlerin olası misilleme saldırılarına karşı uyarıyor. Türk makamları bu konuyu araştırıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *