ANASAYFA arrow right Dünya

Almanlar, sosyal demokratları hükümette istemiyor

Almanlar, sosyal demokratları hükümette istemiyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
Almanya'da Sosyal Demkrat Partisi, (SPD) hristiyan demokratlarla yapılan koalisyon anlaşmasıyla ilgili son sözünü Pazar günü söyleyecek. Ancak yeni açıklanan bir ankete göre, Almanların çoğu sosyal demokratların hükümette yer almasını uygun görmüyor.
Almanya'da Sosyal Demokrat Partisi, (SPD) hristiyan demokratlarla yapılan koalisyon anlaşmasıyla ilgili son sözünü Pazar günü söyleyecek. Ancak yeni açıklanan bir ankete göre, Almanların çoğu sosyal demokratların hükümette yer almasını uygun görmüyor.
SPD, Pazar günü CDU ve CSU ile varılan koalisyon anlaşması konusunda oy kullanan parti üyelerinin verdiği son kararı duyuracak. Bu arada, SPD’nin Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri ile varılan koalisyon anlaşmasına ilişkin kararını vermesine günler kala açıklanan bir anket, dikkat çekti.
Alman yayın kuruluşu ARD tarafından yayınlanan ankete göre, koalisyon hükümetini oluşturmak amacıyla Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri ile uzlaşan SPD, ülkeyi yönetmek için uygun görülmüyor.
DeutschlandTrend'in yaptığı kamuoyu yoklaması, Almanların yaklaşık yüzde 60'ının SPD'nin hükümette yer almak için uygun olduğunu düşünmediğini gösterdi. Öte yandan aynı ankete göre, Almanların yüzde 57'si SPD'nin halkın kaygılarını anladığı ve önemsediği görüşünde.
DW Türkçe’ye göre, sosyal demokrat seçmenin yüzde 66'sının ise Hristiyan Birlik partileri ile kurulacak büyük koalisyonu desteklediğini ortaya koyan ankete göre, seçmenler arasında Eylül'deki seçimlerde zayif bir performansı gösteren SPD'ye olan destek iki puan artış göstererek yüzde 18'e ulaştı..
Hristiyan Birlik partilerini oluşturan CDU ve CSU'ya olan toplam destek ise de yüzde 1 oranında bir yükseliş ile yüzde 34'e çıktı.
Öte yandan sağ popülist Alternative for Germany (AfD) ve Hür Demokratlara olan destek değişmedi. Ankete göre, AfD halkın yüzde 15'inden, Hür Demokratlar ise yüzde 9'undan destek görüyor. Anket, Yeşiller ve Sol Parti'nin ufak çapta oy kaybettiğini gösteriyor.
Hristiyan Birlik partileri CDU ve CSU'ya olan desteğin artması, Başbakan Angela Merkel'in popülerliğini de artırmışa benziyor. Ankete göre, Almanların yüzde 51'i Merkel'in bir kez daha başbakanlık görevini üstlenmesine olumlu bakıyor.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *