ANASAYFA arrow right Siyaset

Alman vekillerden 'HDP’nin yanındayız' mesajı

Alman vekillerden 'HDP’nin yanındayız' mesajı
YAYINLAMA: 30 Haziran 2021 / 18.57
GÜNCELLEME: 30 Haziran 2021 / 18.57
Almanya Federal Parlamentosu FDP, SDP, Yeşiller ve Sol Parti milletvekilleri ortak açıklamayla HDP’ye yönelik baskılara tepki göstererek, 'HDP’yleyiz' dedi.

Almanya Federal Parlamentosu milletvekilleri; HDP İzmir il binasına yönelik silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın katledilmesi, HDP’ye yönelik kapatma davası ile HDP’li seçilmişlerin ceza evinde tutulmalarına ortak bir açıklamayla tepki gösterdi.

Özgür Poltika'da yer alan habere göre, Tübingen vekilleri Sol Parti’den (Die Linke) Heike Hänsel, Sosyalist Demokrat Parti’den (SPD) Martin Rosemann, Yeşiller’den (Bündnis 90/Die Grünen) Chris Kühn ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) Christopher Gohl, HDP’yle dayanışma mesajı yayımladı.

SEÇİLMİŞLER BIRAKILSIN

HDP’yi kapatma davasına tepki gösteren vekiller "HDP ile dayanışmamızı ifade ediyor ve hükümete çağrıda bulunuyoruz:  Kapatma davası derhal sonlandırılmalı" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kazanmak için HDP’ye yönelik kriminalizasyon politikası yürüttüğünü kaydeden vekiller, "Başta HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş olmak üzere tutuklu tüm HDP milletvekilleri ve üyelerinin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye belirtti.

AİHM KARARI UYGULANMALI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin Demirtaş ile ilgili verdiği tahliye kararını hatırlatan vekiller, "Türkiye, Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olarak, AİHM kararının hızlı bir şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Ancak Türk devleti serbest bırakmak yerine 107 kişiye karşı ek siyasi suçlamalarda bulundu" dedi. Kobanê davasında Demirtaş ile birlikte aralarında Figen Yüksekdağ ve çok sayıda seçilmişin de bulunduğu 107 kişiye çok sayıda suçlama yöneltiliyor.

SORUMLUSU İKTİDARDIR

HDP İzmir il binasına yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesini de kınayan vekiller, "Bu, HDP’ye yönelik siyasi propogandanın sonucudur" vurgusunda bulundu.

Vekiller, Türkiye meclisinde ikinci büyük muhalefet partisi olan HDP’nin eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte binlerce üyesinin cezaevlerinde tutulduğuna dikkat çekti.

ENDİŞEYLE İZLEMEKLE YETİNDİ

Tübingenli vekillerin ortak çağrı metnine Hristiyan Demokrat Partisi CDU’lu vekil Annette Widmann-Mauz ise dahil olmadı. Widmann-Mauz, Türkiye ile diplomasi görüşmeleri ve kapatma davasının Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirterek "Türkiye'deki gelişme onları büyük endişeyle izliyorum" demekle yetindi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *