ANASAYFA arrow right Dünya

Alman polisi Erbil'e gitmek isteyen siyasetçileri engelledi

Alman polisi Erbil'e gitmek isteyen siyasetçileri engelledi
YAYINLAMA: 13 Haziran 2021 / 18.15
GÜNCELLEME: 13 Haziran 2021 / 18.15
Bu sabah Erbil’e gitmek için Dusseldorf Havalimanı’na giden Alman ve Kürt siyasetçilerden oluşan heyete Alman polisi engel oldu. Heyetin tamamı gözaltına alındı.

Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi ile temaslarda bulunmak üzere Erbil'e gitmek isteyen 27 kişilik  Barış Heyeti gözaltına alındı.

Bu sabah Erbil’e gitmek için Dusseldorf Havalimanı’na giden heyete Alman polisi engel oldu. Polis heyetin gidişini engellemeye gerekçe olarak ise "Türkiye ile ilişkiler olumsuz etkilenmesini" gösterdi.

Gözaltına alınan heyet içinde yer alan Hamburg Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir, Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) konuştu.

"Polisler bizi çembere aldı"

Özdemir şunları söyledi: "Havaalanına ilk girdiğimiz andan itibaren fotoğraflarımız çekildi bunların istihbarat tarafından yapıldığını düşünüyoruz. Türk istihbaratı açık bir şekilde fotoğraflarımızı çekiyordu, kendilerini bize göstermek istiyorlardı.

"Uçağa giderken kontrolden geçtikten sonra polisler bizi çembere alarak, kapalı bir odaya götürdü. Her birimizi ayrı ayrı odalara aldılar. Alman polisi kimlik ve pasaportlarımızı elimizden aldı.

"Türkiye ile ilişkiler etkilenecek"

Polislere milletvekili olduğunu söylemesine rağmen tutumlarının değişmediğini belirten Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Vekil olsanız dahi size özel bir prosedür uygulamayacağız' dediler. Avukatlar devreye girince bana yönelik soruşturmayı geri çektiler.

"Fakat diğer arkadaşlarımıza yönelik aşırı baskı uyguluyorlar. Barış Heyeti'ne karşı şöyle bir suçlama var: 'Siz canlı kalkan olarak PKK'nin stratejisine bağlı bu eylemi gerçekleştiriyorsunuz. Gidip Irak'ta canlı kalkan olacaksınız.' Alman polisi bize yaptığı açıklamada, bu tarz eylem ve etkinliklerin Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri negatif etkileyeceğini söyledi.

"Yurt dışı yasağı verildi"

"Biz gözaltına alınıp pasaportlarımıza el konulduktan sonra uçaktan bagajımız alındı. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir kısmı serbest bırakıldı. Arkadaşımızın ifade işlemleri devam ediyor. Birçok arkadaşımıza yurt dışı yasağı verildi.

"Güney Kürdistan'da süren işgale karşı yola çıkmıştık. Gözaltına alındık, bütün arkadaşlarımızın serbest bırakılmasından sonra bir değerlendirme yapıp, eylem planı çıkartacağız. Şu ana kadar Yeşiller Partisi'nden ve birçok kesimden destek mesajları aldık.

"Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısına karşı her alanda mücadelemiz sürecek. Almanya'da bir kamuoyu oluştu, bundan sonra bu eylemleri her yere taşıyacağız."

Aynı saatlerde Hewler Havaalanı'nda Almanya Sol Parti Milletvekili Hakan Taş da gözaltına alındı. Gözaltılara, "Türkiye ile ilişkiler" gerekçe gösterildi.

Ne olmuştu?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesi içinde yer alan Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan'da başlattığı operasyon devam ediyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve KDP'nin ise TSK'ye istihbarat desteğinde bulunduğu iddia ediliyor.

KDP ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi de "PKK'nin Irak Kürdistan Bölgesi sınırları içindeki varlığının Kürtlerin çıkarlarına zarar verdiği" şeklinde açıklama yapıyor.

Öte yandan 5 Haziran'da Duhok'un Amedi ilçesine bağlı Metina bölgesinde KDP peşmergeleri ve PKK arasında çatışma yaşandı ve 5 peşmerge yaşamını yitirdi.

Peşmerge güçleri, yaşanan çatışmanın ve ölümlerin sorumlusu olarak PKK'yi gösterdi. PKK'nin askeri gücü HPG ise yaptığı açıklama, olayların asıl nedeninin peşmerge güçlerinin "Yerleşim yeri olmayan ve 25 yıldır girmedikleri bölgelere operasyon düzenlemesi" olduğu belirtti. 

Barış Heyeti de Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına ve KDP'nin tutumuna ilişkin temaslarda bulunacaktı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *