ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Alışveriş merkezleri de krizle yaşamayı öğrendi

Alışveriş merkezleri de krizle yaşamayı öğrendi
YAYINLAMA: 29 Aralık 2020 / 13.40
GÜNCELLEME: 29 Aralık 2020 / 13.40
Gaziantep’te faaliyet gösteren büyük alış-veriş merkezleri ekonomik krizden en az zararla kurtulabilmek için çeşitli yöntemlere başvurdu. Bazıları çok az karla satışı sürdürürken, bazısı kendi özel ürününü çok daha ucuza sattı. Masraflar asgariye indirilirken, krizin özellikle tekstil sektörlerinde kendini gösterdiği bildirildi.

Real İşletme Müdürü Salih Yazıcı Sabah’a yaptığı açıklamada, kriz döneminde sıkıntılarının olmadığını belirterek, “Halkın alım gücünün azalması nedeniyle cirolarımızda azalma oldu. Özellikle gıda dışı ürünlerde satışlar azaldı. Kriz döneminde Tip ürünlerine yöneldik. Bunları çok daha uygun fiyatlarla müşterinin hizmetine sunduk. Olumlu sonuç verdi. Yine zaman zaman gıda ürünlerinde indirim yaparak müşteriye nefes aldırdık. Mağaza olarak kriz döneminde kent halkının yanında olduk. İşçi çıkarma gibi bir uygulamaya gitmedik. Ancak askere gidenlerin yerine yeni işçi almadık. Zaten işçiden tasarruf etme gibi bir çabamız olamaz. Firma olarak buna sıcak bakılmıyor” şeklinde konuştu.

Beğendik Mağazası Departman Müdürü Mahmut Ak- soy, ciroda yüzde 30’lara varan düşüşler yaşadıklarını söyledi. Beğendik Mağazası’nın merkezi bir yerde olmasının avantajına rağmen, krizden etkilendiklerini ifade eden Aksoy, “Halkın alım gücü düştü. Geçen yılın Şubat ayıyla bu yılın Şubat ayını kıyasladığımızda satışlar üçte bir azaldı. Bir müşteri geçen yıl 10 liralık alış-veriş yaparken bu yıl 7 liralık alış-veriş yapıyor. Bilinçli alış-veriş yaparak gereksiz harcamalardan kaçıyorlar ” dedi.

Aksoy, müşteri bazında eksilme olmadığını, ancak ciroda düşüşün kendini en fazla tekstil reyonunda hissettirdiğini belirterek şöyle konuştu: “İnsanlar temel gıda maddelerinden vazgeçemiyor. Ancak giyim kuşam ve ev eşyasında kısıtlamaya gidiyor. Ya da ucuz ürünlere yönelir oldular. Mağaza olarak biz de alternatif ürün gruplarına yöneldik. Müşterilerimize kriz döneminde uygun seçenekler sunuyoruz. Amacımız kriz döneminde onların küçülen bütçesine hitap edebilmek. Bunda da başarılı olduk ve olumlu yansımalarını görüyoruz. Fiyatlarda fazla bir artış yapılmadı. Önceden yüzde 60’lık artış olurken, bu yılki zamlar azami yüzde 20 düzeyinde.”

Market Oli Çenter Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Yorguner, Sabah’a yaptığı açıklamada krizin tüm sektörleri olduğu gibi büyük mağazaları da etkilediğini ve kar marjlarını düşürdüğünü ifade etti. Yorguner, krizin siyasi istikrarsızlıktan oluştuğunu ve tüm sektörleri etkilediğini belirterek, “Kriz döneminde 2001 yılının 10 ve ll’inci aylarına dönüldü. Kar marjları geriledi” dedi.

Yorguner, kriz nedeniyle fiyatlarda fazla artış olmamasının tüketicinin lehine olduğunu belirterek şunları söyledi: "İnsanların alım gücü düştü. Bazı ürünlerde fiyatlar aşağıya çekildi. Örneğin likit yağda fiyatlar aşırı düştü. Bazı ürünlere aşırı olmamak kaydı ile zam yapıldı. Zamlar önceki yıllara kıyaslandığında çok düşük kaldı. Ocak-Şubat aylarında tüm sektörler krizi derinden hissetti, ancak Mart ayından itibaren bir toparlanma sürecine girildi. Türkiye’de siyasette herhangi bir olumsuzluk yaşanmazsa sektörün toparlanma sürecini sürdüreceği kanısındayız” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *