ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ali İhsan Göğüş’ün evi müze oluyor

Ali İhsan Göğüş’ün evi müze oluyor
YAYINLAMA: 24 Mart 2021 / 13.25
GÜNCELLEME: 24 Mart 2021 / 13.25
Gaziantep Valiliği tarafından kamulaştırılan Ali İhsan Göğüş’e ait tarihi Antepevi’nin (Ali İhsan Göğüş Konağı) restore edilerek “Gaziantep Mutfağı Müzesi” olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı. Müzenin isminin ise ‘Emine Göğüş’ olacağı açıklandı.

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 5. Maddesine İstinaden Kamu Yararı Kararı verilerek 10 Haziran 1993 tarihli Kıymet Takdir Komisyonu raporu ile bedeli ödenen Ali İhsan Göğüş’e ait tarihi Antepevi’nin Özel İdare Müdürlüğü tarafından kamulaştırılarak kamulaştırma bedelinin hak sahiplerine ödendiği ifade edildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, tarihi binanın restore edilerek “Gaziantep Mutfağı Müzesi” olarak düzenlenmesiyle ilgili Bakanlık nezdinde her türlü girişimde bulunulduğu vurgulandı. Tarihi binanın Kültür Bakanlığına devredilerek aynı amaç doğrultusunda Kültür Bakanlığınca restore edilip koruma altına alınmasının; tarihi değerlerin korunması yönünde vatandaşın bilinçlenmesinde ve teşvikinde öncü bir hizmet olacağı ifade edildi. Açıklamada, tarihi ve kültürel değerlere bağlı olarak son yıllarda önemi artan Kültür ve Turizm faaliyetleri ile turizm gelirlerinin artırılmasının da faydalı olacağı değerlendirildi. İl Daimi Encümeninin 16 Nisan 2002 tarih ve 284 sayılı kararında “Tarihi yapının Kültür Bakanlığınca restore edilerek “Gaziantep Mutfağı Müzesi” şeklinde düzenlenmesi ve Gaziantep Müze Müdürlüğüne bağlı olarak “Emine Göğüş Müzesi ” ismiyle hizmet vermesi kaydıyla bir milyon bedelle Kültür Bakanlığına Devredilmesi hususu” belirtilerek, Kültür Bakanlığına sunulan teklifin 27 Haziran 2002 tarih ve 10405 sayılı Bakan olura ile kabul edilerek tarihi yapının Kültür Bakanlığına devredildiği ifade edildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *