ANASAYFA arrow right Ekonomi

Albayrak ekibi, ekonomi yönetimini devraldı

Albayrak ekibi, ekonomi yönetimini devraldı
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 19.02
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 19.02
Yeni Bakan Nebati'nin ekonomi eğitim yok.

Elvan'ın istifasının ardından koltuğun Albayrak'a yakın Nebati'ye geçmesiyle ekonomi yönetiminin Albayrak ekibine geçtiği yorumları yapıldı. Nebati'nin eğitimi ise tartışma konusu...

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre 'görevden af' talebi kabul edilen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan 'görevden alındı'. Atama kararına göre Elvan'ın yerine yardımcısı Nureddin Nebati atandı. Nebati ilk mesajında, "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, işimizde bize doğruluk ver" düşüncesini dile getirdi.

Nebati, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sn. Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah" ifadesini kullandı.

Berat Albayrak'ın Kasım 2020'de istifa etmesinin ardından, dikkat çeken görevden alma ve atamalar gerçekleşti. Önce TCMB Başkanı Ağbal'n görevden alınarak yerine Kavcıoğlu'nun atanması, daha sonra Ticaret Bakanı Pekcan'ın yerine Albayrak'a yakınlığıyla bilinen Mehmet Muş'un getirilmesi, son olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifası ile koltuğun yine Albayrak’a yakın isimlerden olan Nureddin Nebati'ye geçmesi ile 'ekonomi yönetimi tamamen Albayrak ekibine geçti' yorumları yapıldı.

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı görevinden Kasım 2020'de istifa etmesinin ardından, Albayrak'a yakın bürokrat ve danışmanların ekonomi yönetiminde göreve devam ettiği biliniyordu. Albayrak'ın istifasın takip eden süreçte gerçekleşen görevden alma ve atamalar ise dikkat çekti. Görevden alınan kişilerin koltuklarını devrettikleri kişilerin ortak özelliği Berat Albayrak idi.

ÖNCE NACİ AĞBAL GÖREVDEN ALINDI

Bu dikkat çeken görevden alma ve atamaların ilki 20 Mart 2021'de gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Naci Ağbal, atandıktan yaklaşık 4,5 ay sonra, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı.

Ağbal'ın yerine eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Merkez Bankası’na 20 ay içinde dördüncü başkan atanmış oldu. Naci Ağbal sadece 132 gün görev yapabildi.

KAVCIOĞLU İLE BERAT ALBAYRAK'IN ORTAK NOKTASI NE?

Şahap Kavcıoğlu’nun tez danışmanı, son dönemde devlet yönetiminde, Merkez Bankası’nda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunda (BDDK), kamu ve özel banka yönetimlerinde yer alan isimlerde hep imzası olan Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Borsa İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan'dı. Arıcan, aynı zamanda eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da doktora tezi danışmanıydı.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

Nureddin Nebati, 1 Ocak 1964'te Şanlıurfa Viranşehir'de doğdu. Siyaset Bilimi Uzmanı; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora ünvanını aldı.

İş Adamı, Tekstil işiyle uğraştı. Akaryakıt istasyonu işletmeciliği yaptı. MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Disiplin Kurulu Üyeliğinde bulundu. Halen MÜSİAD Yüksek İstişare Heyeti Üyesidir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Vakfı ve Derneği ile İlim Yayma Cemiyeti, Ensar,Tügva,Önder,Utesav Üyeliği devam etmektedir. AKP 4. Olağan Kongresinde MKYK Üyesi seçildi. MYK Üyesi olarak 2014-2015 yılları AK Parti Genel Merkez Mali ve İdari İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.24. Dönemde İstanbul, 25. Dönemde Şanlıurfa Milletvekili seçildi.Orta düzeyde İngilizce, az düzeyde Arapça bilen Nebati, evli ve 4 çocuk babasıdır.

Nebati Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

NEBATİ'NİN EKONOMİ EĞİTİMİ YOK: TEZİ AKP ÜZERİNE

Ekonomi eğitimi bulunmayan Nebati'nin doktora tezi AK Parti üzerine. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Nureddin Nebati’nin TL’de rekor değer kaybına neden olan faiz indirimlerini savunduğu biliniyor.

Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye Ekonomi Politiğini tüm ezber ve ön kabullerimizi bir yana bırakarak, bilimsel veriler ışığında netleştirelim ve bilgi karmaşasını ortadan kaldıralım. Türkiye ekonomisini sadece döviz kurunu baz alan dar bakış açısı yerine büyük bir pencereden değerlendirmemiz gerekiyor" demiş ve eklemişti: Düşük faiz politikamız sonucu TL’ye yapılan manipülatif ataklar ekonomimize ciddi zararlar veremez. Bu sefer bu politikamızı uygulamakta kararlıyız...

Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'a yakınlığıyla biline Nureddin Nebati'nin 'ekonomi' üzerine hiçbir tahsili yok.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın resmi sitesinde Nebati'nin eğitimiyle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

"Siyaset Bilimi Uzmanı; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler alanında yaptı. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında Doktora unvanını aldı. Farklı Üniversitelerde Siyaset Bilimi, Türk Siyasal Hayatı, Devlet ve Siyaset Sosyolojisi dersleri verdi."

Nebati'nin, doktora tezi ise AKP üzerine. 2014 yılında doktora tezi olarak, "AKP teşkilatlarının demokratik değerlere bakışı üzerine karşılaştırmalı bir analiz: Milli görüşten muhafazakâr demokrasiye" başlığını taşıyor.

Nureddin Nebati, aile şirketlerinin TÜRGEV ile kurduğu yakınlık, geçmiş krizler hakkında yaptığı “olumlu” açıklamalar ve lüks mağazaları ile de tanınıyor.

Nebati, 1979 yılında kurulan Nebbati isimli aile şirketinin uzun yılları yöneticiliğini yaptı. Şirketin referansları arasında, TÜRGEV ve Berat Albayrak'ın kardeşi Serhat Albayrak'ın kurucuları arasında yer aldığı NUN Okulları yer alıyor. Nebati Şirketi’ne ait işletmeler arasında lüks markalar arasında yer alan ve yüzlerce TL’lik kıyafetlerin satıldığı BG Baby, Tyess, Nebbati, BG Store gibi işletmeler bulunuyor.

800 TL'YE ÇOCUK MONTU

BG Store’a özel ilgi gösteren Nebati ailesi, bu işletme adı altında tam 110 mağaza açtı. Bu mağazaların 97’si yurt içinde, 13’ü ise yurt dışında faaliyet gösteriyor. Yurt dışındaki mağazalar, Rusya, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Gürcistan, İngiltere, Dubai ve Kuzey Irak'ta bulunuyor. Çocuklara yönelik kıyafetlerin satıldığı BG Store'da tişörtler ortalama 230 TL, ceketler 600 TL, montlar 800 TL, elbiseler 700 TL, kazaklar ise 920 TL'den alıcı buluyor.

KRİZ OLMASAYDI ŞANSIMIZ OLMAYACAKTI

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, krizlere dönük açıklamaları ile de tanınıyor. 2006 yılında “Aşiret ağasının çocuğu” sıfatıyla röportaj veren Nurettin Nebati, 2001 yılında yaşanan ve yüz binlerce yurttaşın işini kaybettiği kriz hakkında, “Krizde büyüyen ender firmalardan biri olduk. Belki de o kriz olmasaydı, bizim mağazacılığa girme şansımız olmayacaktı. Çünkü alışveriş merkezlerinde çok ciddi şekilde mağaza boşalıyordu. Kaliteli çocuk giyimi konusunda da boşluk vardı. Yılda 300 bin adede ulaşan fason üretimimiz var. İki fabrika yüzde 100 kapasite ile bize çalışıyor. Yüzde 100 ithalatla başlamıştık, şimdi İtalya'ya 2 milyon euroluk ihracat yapıyoruz” açıklamalarına imza attı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *