ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Aktif fayların üzerindeyiz

Aktif fayların üzerindeyiz
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2021 / 16.55
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2021 / 16.55
Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, yapılarda bu durumun dikkate alınarak, mutlaka kaliteli olmasına özen gösterilmesi gerektiğini açıkladı.

Türkiye’de ortalama günde 3-4 deprem meydana geldiğini, bunların bazen hafif sarsıntı şeklinde geçtiğini ifade eden Uygur, en son olarak geçtiğimiz 9 Eylül günü saat 20.50'de merkez üssü Kilis olan 3.9 büyüklüğünde meydana geldiğini hatırlatarak, daha önce de 4.0 büyüklüğünde bir depremin tesadüf olmadığını açıkladı. Gaziantep yöresinin 1’inci ve 2’inci derece deprem bölgesine giren yerlerinin de bulunduğunu kaydeden Uygur, “Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında fay hattı geçiyor. Ülkemiz de coğrafi konumu nedeniyle en aktif fayların bulunduğu bölgede. Aktif fayların üzerine veya yakınına yapılan yapılar olası bir sarsıntı veya deprem sırasında ağır hasar görür” dedi.

Afet yönetmeliği depremin önlemini almaya yeterli olduğunu söyleyen Uygur, “Yönetmelik inşaatlarda eksik uygulanıyor. Yapı kusurları binalarda hasara yol açıyor. Halkımız deprem riskini dikkate alarak inşaatları depreme dayanıklı yapmalı. İnşaat yaparken kaliteli malzeme kullanılmalı. Binayı yapanın ehil olması ve imarlı arsa üzerine yapı yapılmasına özen gösterilmeli. Deprem sigortası göz ardı edilmemeli. Konut sahipleri deprem sigortasını mutlaka yaptırmalı" diye konuştu. İnşaatlarda kalitesiz malzeme kullanımı ve yer seçiminin yanlışlığının olası bir depremde can ve mal kaybını artırdığına dikkat çekildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *