ANASAYFA arrow right Siyaset

AKP-MHP, kurdaki ‘dış mihrakların’ araştırılmasını reddetti

AKP-MHP, kurdaki ‘dış mihrakların’ araştırılmasını reddetti
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 15.40
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 15.40
'Ekonomik istikrarsızlıkta dış güçlerin iddiasının araştırılması amacıyla' araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedilirken, HDP ve CHP, dış güçlerin açıklanmasını istedi.

Genel Kurul’da AKP’ye yüklenen Turan Aydoğan, “Üç günde bir Merkez Bankası Başkanını dış mihraklar mı değiştiriyor? 20 yıldır devlet yönetiyorsunuz, sorumluluk alamayacak kadar aciz hâldesiniz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile elektrik faturalarından TRT payının kaldırılmasının da yer aldığı görüşmelere geçilmeden önce CHP, İYİ Parti ve HDP’nin önergeleri görüşüldü. Muhalefet partileri tarafından verilen önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş tarafından "Ekonomik istikrarsızlıkta dış güçlerin iddiasının araştırılması amacıyla" Meclis araştırma önergesi Genel Kurul’da görüşüldü.

Önergeye dair kürsüden konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşması öncesi Merkez Bankası tarafından dolar kuruna müdahale edildiğini de açıkladığını vurguladı. “Merkez Bankası’nın hedefi neydi, kaça indirecekti, doları nereden buldu, bankaların emanetini mi satıyor” sorularını bir kenara bıraktıklarını ifade eden Oluç, “Peki, ne oldu bu müdahale sırasında? Merkez Bankası müdahaleye başladığında dolar 13,85'ti, 12,47'ye kadar indi, konuşma sırasında tekrar 13,36'ya çıktı; buyurun, ne oldu şimdi? Ya, Merkez Bankası bu koşulları yarattı; şimdi, Türk lirasından kaçışı Merkez Bankası yarattı. Merkez Bankası’nın doğrudan müdahaleyle bu durumu değiştirmesi mümkün değildi, bunu da gördük. Yani sizin Genel Başkanınız Tayyip Erdoğan ‘Kur dediğin nedir; bugün artar, yarın düşer’ dedi ama konuşmasının başında düştü, konuşmasının sonunda yine arttı; bugüne, yarına kalmadı” diye konuştu.

‘EKONOMİDEKİ YANGINA BENZİN DÖKÜYORSUNUZ’

Ülkede ekonomide yangın yaratıldığını dile getiren Oluç, Erdoğan’ın her gün yaptığı konuşmalar ve açıklamalarla yangın üzerine benzin döktüğünü kaydetti. Kasım ayında Türk lirasının yüzde 40 değer kaybettiğini söyleyen Oluç, “Öyle bir durumla karşı karşıyayız ki faizlerin 4 puan indirildiği Eylül ortasından bugüne kadar 150 milyar Türk lirası kredi kullanılmış. Peki, ne olmuş bu 150 milyar Türk lirası kredi? Yani Eylül ortasından bugüne kadar Türk lirası krediyi almışlar, dolara kaçmışlar, ortalama 10 Türk lirasından bu krediyi aldılarsa o günlerde 12,5-13'ten sattıkları zaman en az yüzde 25 kâr ediyor bunu yapanlar. Siz bunu yarattınız ya, bunu yarattınız resmen, şimdi böyle bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

‘EN AZ 5 BİN 200 TL YAPMANIZ LAZIM’

AKP’li Erdoğan’ın asgari ücret açıklamasına dair de Oluç, şunları söyledi: “Bu yılın başında 385 dolardı asgari ücretin karşılığı, bugün 210 dolara indi. Siz şimdi ne yapacaksınız asgari ücrete? Yahu, asgari ücreti 385 dolara yani 2021 yılının başındaki rakama çıkarmaya kalkışsanız en az 5 bin 200 Türk lirası yapmanız lazım asgari ücreti. Yapacak mısınız göreceğiz bakalım fevkinde görülmemiş yükselişi. Bakın, döviz mevduatı çok uzun zaman sonra ilk kez genel mevduatın içinde yüzde 61,5'a çıktı, rekor. Bu ne zaman vardı daha önce 2001'de vardı, o zamanki krizde vardı, şimdi yine çıktı” ifadelerini kullandı.

‘HİKAYE ANLATMAYIN’

“Siz bugün oylarınızla yine bu araştırma önergesini reddedeceksiniz” diyen Oluç, “ Onun için, hikâye anlatmayın bu halka, dış güçler, dış mihraklar filan yok; siz varsınız, bu iktidar dövizi bu hâle getirdi, doları bu hâle getirdi ve ülkeyi şimdi ucuz emek cenneti, ucuz şirket cenneti, ucuz üretilen mal cenneti hâline getirip -yerli ve millî iktidar olduğu iddia edilen bu iktidar- yabancılara bu ucuzluğu satacak. Ülkenin bütün kaynakları, bütün değerleri, bütün emek gücü ucuza satılacak, siz bu hâle getirdiniz bu ülkeyi ve bunu bir kez daha vurgulayalım. Şimdi, şunu da unutmayın: Bu politikanızla bu ülkenin halklarını, bu ülkenin toplumunu yoksullaştırıyorsunuz, yoksulluğu yaygınlaştırıyorsunuz ve sizin politikalarınıza ne Türkiye'de ne uluslararası alanda güven kalmadı; bu güvensizlikle bu iktidarı götüremeyeceksiniz, onu da bilin.”

‘KİMSE İNANMIYOR’

İYİ Parti grubu adına söz alan Ümit Beyaz da ekonomide kötü gidişatın sorumlusunun “dış güçlere” atıldığını hatırlatarak, “Bu ‘dış güçler’ kimdir? Mutlaka bunun açıklanması gerekmektedir. Gerçekten iktidarın söylediği gibi bir dış güç var ise bununla hepimiz mücadele etmeye hazırız. ‘Dış güçler’ açıklamasına hiç kimse inanmıyor. Dış güçler değil, ekonomiyi planlayan da uygulayan da Hükûmet. Hepinizin de bildiği gibi, ülkemizde ekonomik politikaları planlayan da uygulayan da yalnızca Hükûmetin kendisidir. Bugün gelinen noktanın tek sorumlusu Hükûmettir” diye aktardı.

‘MERKEZ BANKASI BAŞKANINI DIŞ MİHRAKLAR MI DEĞİŞTİRİYOR?’

CHP grubu adına söz alan Turan Aydoğan da eleştirilerini şöyle sıraladı: “Bizde bir âdet var: Ülkede başımıza bir iş geldiğinde hemen ‘dış güçler’ deriz, ‘şu’ deriz, ‘bu’ deriz, onlara bazı isimler buluruz ve bunlar sebebiyle ayağa kalkamıyoruz, kalkınamıyoruz. Adaletsizliği bu ülkede dış mihraklar mı yaratıyor? Hukuksuzluğu, demokrasi yoksunluğunu dış mihraklar mı yaratıyor? Bunlar olmayınca böyle 3 kuruşa muhtaç hâle gelebiliyorsunuz. ‘Londra bankerlerinden gidin, 6 kat faizle para alın’ diye size dış mihraklar mı söyledi? ‘Dövize endeksli sözleşmeler yapın, bu milletin kuruşu kuruşuna parasını peşkeş çekin’ diye dış mihraklar mı söyledi, onlar mı yapıyor, kim yapıyor bu işleri? Bugünün kuruyla Hazineye 750 milyar lirayı dış mihraklar mı yükledi? Üç günde bir Merkez Bankası Başkanını dış mihraklar mı değiştiriyor? Bir gün birinin kapısında, bir gün diğerinin kapısında beklediğiniz devletler mi dış mihraklar, başkanıyla görüşmek için takla attığınız devlet mi, kapısında sizi sıraya dizdikleri devlet mi?”

‘AÇIKLAYIN DIŞ MİHRAKLARI’

Dış mihrakların açıklanmasını isteyen Aydoğan, “Kabadayılığı beraber yapalım, adlarını açıklayın da beraber yapalım. Ya, insanda biraz öz güven olur, biraz yüz olur, biraz utanma olur. Yirmi yıldır devlet yönetiyorsunuz, sorumluluk alamayacak kadar aciz hâldesiniz. Çıkın, insan gibi deyin ki: ‘Kardeşim, kötü yönettik, yanlış yönettik; sorumlu biziz’ Ben size söyleyeyim ama: Hukuka dayalı, demokratik, üreten, sosyal adaleti yüksek, nepotizmden uzak, sürdürülebilir bir devlet yapısı size rağmen gelecek. Vallahi de billahi de tallahi de geliyor gelmekte olan, haberiniz olsun!” diye konuştu.

'FİYATLARI YANSITMAMIŞLAR!'

AKP Grubu adına söz alan Uğur Aydemir ise pandeminin yarattığı krizi anlatarak, sağlık alanında ne kadar başarılı bir yönetim sergilediklerini savundu. Türkiye’nin büyüdüğünü savunan Aydemir, “Çin'den sonra 2'nci sırada büyüdük biz ve 2021 yılına baktığımızda yine dünyayla ayrıştığımızı görüyoruz, pozitif olarak ayrışıyoruz. Bu pandemi enerji fiyatlarında aşırı bir yükselmeye neden oldu. Bundan bütün dünya etkilendi, biz de etkilendik. Evet, petrol fiyatları, doğal gaz fiyatları, elektrik fiyatları hepsi yükseldi. Ama biz bu fiyatları vatandaşımıza bugüne kadar yansıtmadık. Doğal gaz fiyatları Avrupa'da 5 kat yükselmesine rağmen biz sadece ve sadece yüzde 25 olarak vatandaşlarımıza yansıttık” sözlerini sarf etti.

‘DÜŞÜK FAİZ’ SAVUNMASI

Düşük faiz politikasını uygulamaya devam edeceklerini savunan Aydemir, “Düşük faiz sayesinde ne olacak arkadaşlar? Yatırımlar artacak, yatırım artınca ne olacak arkadaşlar? İstihdam artacak. İstihdam artınca ne olacak arkadaşlar? Üretim artacak. Üretim artınca ne olacak arkadaşlar? İhracat artacak. Paradan para kazanma dönemi bitmiştir. Türkiye bundan sonra düşük faizle yatırımlar artacak, ihracat artacak, cari açığımız da azalacak” dedi.

Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Genel Kurul devam ediyor.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *