ANASAYFA arrow right Siyaset

Akıncı: Kıbrıs halkı demokrasi dışı girişimlere karşı tavrını koydu

Akıncı: Kıbrıs halkı demokrasi dışı girişimlere karşı tavrını koydu
YAYINLAMA: 13 Ekim 2020 / 15.39
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2020 / 15.39
Cumhurbaşkanı adaylarından mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Gelinen aşamada, artık toplumsal geleceğimiz için hayati öneme sahip bir kavşağa gelmiş bulunuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs’ta ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada “Seçim sonucunu partisinin kazanması olarak niteleyen zihniyete karşı Cumhurbaşkanlığının bağımsız ve partiler üstü olması anlayışında buluşmalıyız” dedi.

18 Ekim’de cumhurbaşkanlığı için Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar’la yarışacak olan Akıncı, “Gelinen aşamada, artık toplumsal geleceğimiz için hayati öneme sahip bir kavşağa gelmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeni Düzen’de yer alan habere göre Akıncı’nın açıklaması şöyle:

“Demokratik olmayan girişimlere karşı halkımız tavrını koydu”

“Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda önemli bir toplumsal sınavı başarıyla vermiş bulunuyoruz.

“Demokratik ölçütlere uymayan her türlü girişim karşısında halkımız tavrını koymuş ve demokratik olgunluk içerisinde iradesini sandığa yansıtmıştır.

“En geniş birlikteliği sağlamak”

“Seçimlerin ilk turunda yer alan ve aldıkları oy oranlarından bağımsız olarak, fikirleriyle demokratik yaşamımıza önemli katkılar yapan tüm adaylara teşekkür ederim.

“Önümüzdeki süreçte, ilk tur öncesinde ortaya konulan pek çok değerli görüşten yararlanmanın, toplumsal geleceğimiz açısından oldukça yararlı sonuçlar yaratacağını değerlendiriyorum.

“Seçim sistemimizin Cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50’nin üzerinde bir oya ulaşmayı gerekli kılması elbette nedensiz değildir. Bu sayede halkımızın ortak hassasiyetlerini gözeten geniş bir birliktelik amaçlanmaktadır. 

Bu aşamada temel vizyonu koruyarak halkın beklentilerine yanıt verecek en geniş birlikteliği sağlamak, toplumsal geleceğimiz açısından da hayati öneme sahiptir. 

“Seçim sonucunu partisinin kazanması olarak niteleyen zihniyet…”

“18 Ekim’de gerçekleştirilecek ikinci turda Kıbrıs Türk halkının, ortak paydamız olan barış, demokrasi, özgürlükler ve toplumsal iradeye dayalı bir gelecek temelinde buluşacağına inanıyorum. 

“Seçim sonucunu partisinin kazanması olarak niteleyen zihniyete karşı Cumhurbaşkanlığının bağımsız ve partiler üstü olması anlayışında buluşmalıyız. 

“Çoğulcu demokrasi Kıbrıs halkını birleştiren ortak değerlerdir”

“Toplumsal irade ve çoğulcu demokrasi, Kıbrıs Türk halkını ayrıştıran değil, birleştiren ortak değer ve ilkelerdir.

“Bunlar, hep birlikte güçlü bir şekilde sahip çıkıldığında daha da değerlidir. 18 Ekim, bu güçlü sahiplenmenin gerçekleşeceği önemli bir tarihtir. 

“Kıbrıs Türk halkının demokratik olgunluğu, gelinen kavşakta, her bir yurttaşımızın farklılıklarla ayrışması değil, ortak değerlerde birleşmesi için güçlü bir zemin oluşturmaktadır.

“18 Ekim’in, ortak değerlerimiz zemininde toplumsal irademizi sandığa yansıtacağımız tarihi bir gün olması için çalışmaya el birliğiyle devam etmeliyiz.

“Hayati öneme sahip bir kavşak”

“Gelinen aşamada, artık toplumsal geleceğimiz için hayati öneme sahip bir kavşağa gelmiş bulunuyoruz. 

“Cumhurbaşkanlığının, halkın değişik kesimlerinin iradesini yansıtacak şekilde; siyasi partiler, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile sürdürülmekte olan diyaloğunun yeni dönemde daha katılımcı bir anlayışla kurumsallaştırılması için birlikte hareket etmeliyiz.

“Bu hafta sonu halkımız bir kez daha iradesini sandığa yansıtacaktır. İkinci tur öncesinde siyasi partilerimiz ve bağımsız adaylar ikinci tur için kendi karar süreçlerini çalıştıracaklardır. Bu değerlendirme süreçlerini elbette saygıyla beklemek gerekir. Kıbrıs Türk halkının, ortak paydalar etrafında ortak hareket etmeyi başaracağından hiçbir kuşkum yoktur.” 

 

Birinci turda ne olmuştu?

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sonuçlarına göre, geçerli oyların yüzdelik dağılımı şöyle:

UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar: 32,34

Bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı: 29,84

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman: 21,67

Bağımsız aday Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay: 5,74

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı: 5,36

Demokrat Parti Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş: 4,20

Milliyetçi Demokrasi Partasi adayı Fuat Çiner : 0,30

Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ: 0,25

Bağımsız aday Alpan Uz: 0,14

Bağımsız aday Mustafa Ulaş: 0,06

Bağımsız aday Ahmet Boran: 0,07

YSK verilerine göre, seçimlerde 198 bin 957 seçmenin 115 bin 806'sı 738 sandıkta oy kullandı.

Seçimde 7'si bağımsız 11 aday yarıştı.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *