ANASAYFA arrow right Teknoloji

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar çocukların okula ilgisini azaltıyor

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar çocukların okula ilgisini azaltıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
Akıllı telefonlarda ve bilgisayarda oynanan oyunların tamamen zararlı olduğunu söyleyemeyiz
Akıllı telefonda ve bilgisayarda oynanan oyunların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Zirve Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ramin Aliyev, “Bilgisayar ve akılı telefonlarda oynanan oyunlar çocuklarda okula ilginin azalmasına, sürekli yenilenen modeller tüketim duygusunun artmasına, uygunsuz ve aşırı kullanım ise sağlık problemlerine, aile ilişkilerinin aksamasına ve başarısızlığa neden olmaktadır.” tespitinde bulundu.

“Akıllı telefonlarda ve bilgisayarda oynanan oyunların tamamen zararlı olduğunu söyleyemeyiz.” diyen Aliyev, “Yapılan araştırmalarda internet ve bilgisayar oyunlarının çocuk ve gençlerin bilgiye ulaşma, araştırma yapma, problem çözme, yaratıcılık, el-göz koordinasyonunun gelişimi, kritik düşünme gibi kişisel gelişimlerini destekleyen bulgulara rastlanmıştır. Buna karşın akıllı telefonlarda ve bilgisayarda oynanan oyunlar, kontrolsüz, aşırı, amacı dışında ve bilinçsiz kullanıldığı zaman kaygılara ve korkulara neden olduğu, kişisel becerilerin gelişimini ise olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır.” şeklinde konuştu.

Oyunları Yasaklamak Çözüm Değil

Aliyev, oyunları yasaklamanın çözüm olmayacağını kaydederek, “Oyunları yasaklamak daha çok merak uyandırır. Oyun oynamayı kontrol altına almak gerekir. Bunu da çocuklara hoş vakit geçirten ama oyun etkinliği içerisinde bilgiler de öğreten, dolaylı yolla ders konularının öğrenilmesini ve problem çözme yeteneklerini geliştiren oyunları edinmekle sağlayabiliriz.” diye konuştu.

İnternet kafelerde arkadaşlar ile kontrollü bir şekilde oynanan oyunların sosyalleşmeyi, akran paylaşımını ve özgüveni arttırdığını belirten Aliyev, “Akıllı telefonların ve bilgisayar oyunlarının aşırı kullanımı sonucunda çocukların okula olan ilgisinin azalmasına ve zamanının büyük bir kısmını online oyunlarla harcaması neden olur ve bu da çocukları olumsuz yönde etkiler.” dedi.

Tüketim duygusunu arttırıyor
Aliyev, “Oyunlar, oynayanı eğlendirirken, başarısını hemen ödüllendirmesi, gelişim hissi vermesi ve sosyalleşme ihtiyacını karşılaması, başarı tatmini veren bir süreç olması, giderek daha fazla insana hitap etmesini sağlıyor” diyerek şöyle devam etti: “Akıllı telefonlardaki ve bilgisayarlardaki oyunlar, farklı renk ve özellikleri ile oyuncakların yerini almaktadır. Bu da çocuklara zarar verme açısından hiç tercih edilmeyen bir durumdur. Ayrıca cep telefonlarının yeni modelleri ile çocuklarda ve gençlerde tüketim duygusunun artmasına neden olmaktadır.”

Çocukların aşırı oyun amaçlı internet kullanımı hakkında ebeveynleri uyaran Aliyev, şunları kaydetti: “Özellikle okul çağındaki çocukların aşırı oyun amaçlı internet kullanımı psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkiyebilmekte, hem akademik hem de kişisel gelişimlerinde problemlere neden olabilmektedir. Çocuklar normalde yapması gereken şeyleri internette geçirdiği vakit nedeniyle yapamamaya başlaması, uygunsuz ve aşırı kullanım sonucu ortaya çıkan sağlık sorunları, aile ilişkilerinde aksama ve başarısızlığa neden olmaktadır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *