ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Akciğer tüberkülozu tırmanıyor

Akciğer tüberkülozu tırmanıyor
YAYINLAMA: 09 Mart 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 09 Mart 2021 / 13.18

Akciğer tüberkülozunun günümüzde giderek yaygınlaştığını belirten uzmanlar, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda solunum yetmezliğine yol açacağını ifade etti. Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıktan Uzmanı Dr. Belgin İkidağ, hastalığın öksürük yoluyla ağızdan çıkan mikropların diğer insanlar tarafından solunmasıyla bulaştığını belirtti.

İkidağ,“Akciğer tüberkülozu bulaşıcı bir hastalık. Hastalığın belirtileri ise; insanlarda akşamları ve geceleri yükselen ateş, öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan çıkarma gibi şekillerde görülebilir. Genellikle çocukluk çağında tüberküloz mikrobuyla karşılaşılabilir. Ancak hastalık pek kendini belli etmez. İnsanlar yaşlandıkları ve vücudun direnci kırıldığı zaman aynı hastalık kendini gösterir ve hastalık oluşur. Genellikle bu hastalık tüberküloz hastası insanlardan solunum yoluyla bulaşır” diye konuştu.

İkidağ, hastalığın en az 9 ay tedavi görmesi gerektiğini, hastalığın seyrinin vücut direncine bağlı olduğunu kaydetti. Bazı insanlarda tedavi 9 ay sürerken, bazılarında ise bu sürenin iki yıla kadar uzayabildiğini açıklayan İkidağ, “Akciğer tüberkülozu tedavisinin göğüs hastalıkları hastanesinde yapılması en uygun olanıdır. Günümüzde giderek yaygınlaşan bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Hasta tedaviye olumlu cevap veriyorsa, tedavide başarılı olunur. Ancak tedaviye cevap vermediği durumlarda solunum yetmezliği sorunuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle hastalar mutlaka tedavilerini zamanında yaptırmalıdır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *