ANASAYFA arrow right Sağlık

Akciğer kanserlerinin yüzde 90′ı sigaradan kaynaklanıyor

Akciğer kanserlerinin yüzde 90′ı sigaradan kaynaklanıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.23
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.23
Türkiye’de 2014 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 246,8 kadınlarda ise yüz binde 173,6’dır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre ise kanserden kaynaklı ölümlerin oranı 2013 yılında yüzde
Türkiye’de 2014 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 246,8 kadınlarda ise yüz binde 173,6’dır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerine göre ise kanserden kaynaklı ölümlerin oranı 2013 yılında yüzde 21 iken bu oran 2015 yılında yüzde 20’ye düştü. Ayrıca Türkiye’de 65 yaş altı ölümlerin yüzde 29’u kanser kaynaklı.
Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, kanser konusunda Sabah’a önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de en çok sigara tüketiminden kaynaklı akciğer kanserinin görüldüğünü belirten Başkan Yılmaz, ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi. Yılmaz, “Son 40 yılda akciğer kanseri tanısıyla hastaneye yatış oranlarında 43 kat artış olması dikkati çeken önemli bir durumdur. Bu yükselişte sigara kullanımındaki artışın çok belirleyici etkisi var. Akciğer kanserlerinin yüzde 90′ı sigaradan kaynaklanır. Bu kanserden korunmada en etkili yol sigaradan uzak durmaktır. Dünyada 2030 yılına kadar tütün nedeniyle 175 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesinin beklendiği bir durumda, bu ölümlerin büyük bölümünün gelişmekte olan ülkelerde görüleceği de aşikardır.” dedi.
Her yıl 140 bin kişi
kanserden ölüyor
Sağlık Bakanlığı’nın 2000-2006 yıllarını kapsayan son çalışmasına göre, Türkiye'de 396 bin kanser vakasının bulunduğunu, her yıl 140 bin kişinin kanserden öldüğünü ve bu rakamın önümüzdeki 20 yılda 500 bine çıkacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Yılmaz, “Her yıl ortalama 150 bin yeni kanser tanısı konuyor, yine 20 yıl içinde hasta sayısının 1,5 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Kanserin Türkiye'ye yıllık maliyeti ise 2,5 milyar doları buluyor. Kadınlarda meme, erkeklerde ise akciğer kanseri birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi'ndeki mezotelyoma sorunu dünya ortalamasının bin katı kadar yüksek. Ege Bölgesi'nde arsenikle ilgili olabilecek kanserlerde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde mide kanseri sıklığında diğer bölgelere göre önemli bir yükseklik var” değerlendirmesinde bulundu.
Vakaların yarısından fazlasını akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerinin oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, Akciğer kanserinin beslenmeyle de ilgisi olmasına rağmen daha çok sigara tüketimi ile ilişkili olduğunu dile getirirken, “Kalın bağırsak, meme ve prostat kanserleri ise daha çok beslenmeye bağlıdır. AIDS, Ebstein-Barr virüsü (öpücük hastalığı) ve B hepatiti virüsü gibi enfeksiyonlar da başlıca kanser nedenleri arasında yer alır. Bu hastalıklar da sağlıklı beslenen insanlarda nadiren görülür” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te şube
açacağız
Kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği Başkanı Mevlüt Yılmaz, “Erken teşhis hayat kurtarır” prensibiyle Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) bünyesinde; meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz olarak verildiğine dikkat çekti, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kanserle Mücadeleyi Destekleme Derneği olarak KETEM ile ortaklaşa projeler yürüterek topluma ulaşmaya çalışıyoruz. Dernek olarak il ve ilçelerde şubeler açarak bölgesel çalışmalar yürütmek ve daha fazla ihtiyaç sahibi hastalara ulaşmak için ciddi faaliyet yürütüyoruz. Bu kapsamda Gaziantep il merkezimizde şuan bir temsilciliğimiz var. Faaliyetlerin daha fazla topluma ulaşması adına şube açıp çalışmalarımızı yürüteceğiz. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup yeterli ekonomik güç yanında halkımızın da aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. Biz dernek olarak bu amaç doğrultusunda; dergi, kitap, tiyatro ve kanser sunumlarıyla sürece katkı sağlayacağız.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *