ANASAYFA arrow right Eğitim

"Akademik niteliği düşük rektör üniversiteyi geriye götürür"

"Akademik niteliği düşük rektör üniversiteyi geriye götürür"
YAYINLAMA: 07 Ocak 2021 / 19.07
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2021 / 21.15
bianet'e konuşan Prof. Dr. Engin Karadağ, “Siyasi kimliğini beyan etmiş bir isim rektör veya dekan olmamalı. Ama en önemli gösterge bilimsel liyakat. Akademik niteliği düşük olan rektörler üniversiteyi geriye götürüyor" dedi.

Türkiye son birkaç gündür Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Prof. Dr. Melih Bulu’yu tartışıyor.

AKP Sarıyer İlçe Teşkilatının kuruculuğunu yapan, 2015 genel seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekilliğine aday olan Bulu’nun  Boğaziçi’ne rektör olarak atanması beraberinde “kayyım rektör” tartışmasını da getirdi.

Daha çok siyaset ve iş hayatında yer alan Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanması hangi açıdan tartışılmalı, siyasetten gelen isimlerin akademide rektör ya da dekan olması doğru mu?

Bulu’nun atanmasını ve Türkiye’deki üniversitelerin geldiği noktayı “Türkiye’deki Üniversitelerin Gelişimi” başlıklı araştırmayı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ile konuştuk.

Rektörlerin niteliğinin üniversitelerin başarısının doğrudan etkilediğini belirten Karadağ,  “Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi başarı sıralamasında en önde olan üniversitelerimizdi ancak şu an gerilediler bunun nedeni ise rektörler, özellikle İTÜ çok geriledi” dedi.

"Bulu'nun akademik niteliği düşük"

Esas olarak “bilimsel liyakat”ın tartışılması gerektiğini vurgulayan Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siyasi kimliğini beyan etmiş bir isim rektör veya dekan olmamalı. Ama en önemli gösterge bilimsel liyakat. Akademik niteliği düşük olan rektörler üniversiteyi geriye götürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu’nun siyasi bir kimliği var. Fakat siyasi kimliğinden çok daha önemlisi olan akademik niteliğinin düşük olması, asıl bunu tartışmalıyız. Çünkü akademik niteliğinin düşük olması, üniversitelerin gelişimini doğrudan etkiliyor.

"Bilimsel liyakata önem verilmeli"

“Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ'nün başarısında düşüş var” diyen Karadağ, son olarak şunları söyledi: “Fakat yükselişte olan üniversitelerimiz de var. Mesela Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, eski bir milletvekili ancak üniversitenin başarısını çok yükseltti çünkü akademik niteliği yüksek ve bunu ön planda tutuyor.Gebze Üniversitesi ve İzmir Teknoloji Üniversitesi de aynı şekilde olumlu sayılabilecek örnekler arasında. Üniversitelerimizin başarılı ve dünya sıralamalarına girmesini istiyorsak, bilimsel liyakata önem vermeliyiz.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atamasının ardından öğrenciler, 4 Ocak günü öğleden sonra okul önünde bir protesto düzenledi.

Protestoda öğrencilere biber gazı sıkıldı, plastik mermi kullanıldı, üniversitenin kapısına kelepçe takılarak öğrencilere engel olundu.

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP'li Melih Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler, rektör devir-teslim törenine de tepki göstererek Rektörlük binasına sırtlarını döndü.

Öğrenciler ise "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları ile Bulu'ya istifa çağrısı yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, Bulu'nun okullarına rektör atanmasını protesto etmesiyle ilişkili olarak 17 kişi 5 Ocak günü sabah ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *