ANASAYFA arrow right Yaşam

AİHM kararı kimler için, hangi gerekçeyle emsal?

AİHM kararı kimler için, hangi gerekçeyle emsal?
YAYINLAMA: 27 Aralık 2020 / 17.26
GÜNCELLEME: 27 Aralık 2020 / 17.26
AİHM, sadece Demirtaş’a yönelik ihlallerle ilgili sonuçlara varmıyor, aynı zamanda Anayasa değişikliği, HDP’nin Kobane tweetleri ve TCK 134. Maddeye dair de kanaatlerini açıklıyor.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş kararı, sadece tutuklu milletvekillerini değil, 6-8 Ekim Kobane olayları nedeniyle tutuklu olan eski MYK üyelerini ve “örgüt üyeliği ve yöneticiliği” suçlamasıyla tutuklu olan binlerce kişiyi etkileyebilir. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Daire, Türkiye’de tutuklu bulunan siyasetçiler için tarihi bir karara imza attı. Selahattin Demirtaş’ın başvurusu üzerine verdiği kararda AİHM, sadece Demirtaş’a yönelik ihlallerle ilgili sonuçlara varmıyor, aynı zamanda dokunulmazlıkları kaldıran Anayasa değişikliği, 6-8 Ekim Kobane olaylarına dair HDP’nin tweetleri ve “örgüt üyeliği ve yöneticiliği” suçlamasını düzenleyen TCK 134. Maddeye dair de kanaatini açıklıyor. AİHM’in vardığı sonuçlar, Türkiye’de tutuklu bulunan siyasetçilerin çoğu için emsal teşkil ediyor.

Yeterli kanıt yok

AİHM Büyük Daire, Selahattin Demirtaş’ın tutuklanmasına dayanak olarak gösterilen tüm konuşma ve eylemleri inceleyerek, “terörle bağlantılı suçları işlediğine ilişkin yeterli kanıt bulunmadığı” sonucuna vardı. AİHM, böylece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “makul şüphe” şartına uyulmadığı, “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” kararını verdi. 

MYK üyeleri için emsal

AİHM, Demirtaş’ın tutuklanma gerekçelerini sayarken, Türkiye’deki mahkemelerin kararına atıf yaparak, HDP’nin 6-8 Ekim Kobane olaylarına dair tweetlerini de hatırlattı. Ancak AİHM, bu tweetlerin şiddet çağrısı olarak yorumlanamayacağını, siyasi söylem sınırları içinde kaldığını belirterek, 6-8 Ekim olaylarının söz konusu tweetlerin doğrudan bir sonucu olarak görülemeyeceği ve tutukluluğu haklı gösteremeyeceği kanaatine vardı.

AİHM’in bu kararı, 6-8 Ekim Kobane olayları nedeniyle tutuklu bulunan tüm HDP’liler için emsal teşkil ediyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *