ANASAYFA arrow right Yaşam

AHEF uyarıyor: Kızamık ve çocuk felci vakaları yeniden yükselişe geçti

AHEF uyarıyor: Kızamık ve çocuk felci vakaları yeniden yükselişe geçti
YAYINLAMA: 22 Mart 2023 / 15.03
GÜNCELLEME: 22 Mart 2023 / 15.03
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu depremler sonrası diğer şehirlere göç eden ya da çadır kent ve konteyner kentlerde yaşayanları aşı takipleri konusunda uyardı.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), önümüzdeki yıllarda kızamık ve çocuk felci vakalarında artışlar olacağına dair uyarıda bulundu.

 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), Yemen gibi aşılamanın düşük olduğu birçok ülkede kızamık ve çocuk felci vakalarında artış olduğunu belirtiyor. Aşının zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirten DSÖ, Yemen'de kızamık hastalığına yakalanan çocukların yüzde 80'inin aşısız olduğunu aktardı.

Aşıları aile hekimleri yapıyor

AHEF, söz konusu hastalıklarla ilgili olarak aşılama takvimi konusunda şu bilgilendirmeyi yaptı:

"Kızamık ve çocuk felci hastalıklarına karşı alınacak önlemler ve aşılar oldukça önemlidir. Kızamık aşılarının 9-11'inci ay arası, 12'inci ayın sonu ve 48'inci ayın sonu olmak üzere üç doz olarak uygulanması gerekmektedir. Çocuk felci aşıları ise 6'ıncı ayın sonu ve 18'inci ayın sonu olmak üzere iki doz olarak ağızdan, 2., 4., 6., 18. ve 48'inci aylarda ise beş doz kas içine uygulanmaktadır. Türkiye'de kızamık ve çocuk felci aşıları Aile Sağlığı Merkezleri'nde aile hekimleri tarafından yapılmaktadır."

AHEF ayrıca 11 ili etkileyen depremler sonrası diğer şehirlere göç eden ya da çadır kent ve konteyner kentlerde yaşayanları aşı takipleri konusunda uyardı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *