ANASAYFA arrow right Yaşam

Afganistanlı kadınlar: Dünya susmamalı

Afganistanlı kadınlar: Dünya susmamalı
YAYINLAMA: 27 Ekim 2021 / 14.59
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2021 / 14.59
Dünyanın Afganistan konusunda sessiz kalmaması için eylem yapan Afganistanlı kadınlar, Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu'nu da "seslerini yeterince duyurmadığı" gerekçesiyle protesto ettiler.

Afganistanlı kadınlar, Taliban'ın kadın haklarını yok sayan uygulamalarına karşı dünyaya seslerini duyurabilmek için yine sokaktaydı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir grup kadın "Kadınların toplumdan silinmesi toplumun silinmesi demektir", "Çalışmak ve eğitim almak temel hakkımızdır" ve "Kadınlara yapılan zulüm karşısında BM susmamalı" yazılı pankartlar taşıyarak, Vezir Ekber Han bölgesinde Mesud Kavşağı'na kadar yürüdüler.

Afganistanlı kadınlar, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu'nu (UNAMA) da "seslerini yeterince duyurmadığı" gerekçesiyle protesto ettiler.

"Biz hakkımızı istiyoruz"

AA'nın haberine göre eyleme katılan Zahra Caferi, "Bizim doğal hakkımız olan çalışmamıza izin verilmiyor. Biz hakkımızı istiyoruz. Dünya ülkeleri bu konuda susmamalı" dedi.

Arife Fatimi de dünyanın Afganistan konusunda sessiz kalmaması gerektiğini ifade ederek, kadın hakları tanınmadıkça Taliban'ın resmi olarak tanınmasını istemediklerini belirtti.

Fatimi, Afganistanlıların yoksullukla boğuştuğunu, çocukların açlıktan öldüğünü, öğretmenlerin dilencilik yaptığını anlattı.

Sima Sahar ise Taliban güçlerinin seslerini duyurmak için yaptıkları eylemlere engel olmaya çalıştığını söyledi.

Taliban, Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından kadınların ikinci bir duyuruya kadar işe gelmemelerini ilan etmişti.

Kız çocuklarının eğitim hakkını da engelleyen Taliban, orta ve lise seviyelerindeki okullarda sadece oğlan çocuklarının gitmesine izin vermişti.

Ayrıca kadınların Afganistan'ın en önemli yüksek öğretim kurumu olan Kabil Üniversitesine girişi de yasaklanmıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *