ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Affı çekici gösterip fazla para almanın mantığı yok

Affı çekici gösterip fazla para almanın mantığı yok
YAYINLAMA: 10 Kasım 2022 / 19.03
GÜNCELLEME: 10 Kasım 2022 / 19.03
SSK prim affı ve ödeme kolaylığı uygulaması, sanayici ve iş adamları ile küçük ve orta ölçekli işletme sahipleri tarafından yeterli bulunmadı.

Ana parayla birlikte biriken faizin son kuruşuna kadar taksite bağlanmasının yaşanan sıkıntıları uzatılmayacağı gibi aksine artıracağı görüşü hakim. Bu arada affın güzel ve çekici gösterilerek zaten zor durumda olan insanlardan fazla para talep etmenin bir mantığının da olmayacağı vurgulandı. Getirilen uygulamadan geniş bir kitlenin faydalanması gerektiğini, aksi halde bir anlam ifade etmeyeceği vurgulanırken, sorunun aslında kökten çözümlenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Affı güzel ve çekici gösterip fazla para talep ediyorlar

SSK’nın, biriken ana parayı faiziyle birlikte tahsil edebilmek için herkesin ödeme gücüne göre taksitlendirme sistemi getirmesi, ne iş dünyasında ne sanayi kesiminde, ne de küçük ve orta boy işletmeler de olumlu karşılanmadı. Gaziantep Sanayi odası başkanı Nejat Koçer, affı güzel ve çekici gösterip fazla para almanın bir mantığının olmayacağını belirtti. Öncelikli olarak uygulamadan geniş bir kitlenin faydalanması gerektiğinin önemine değinen Koçer sözlerine şöyle devam etti:

İnsanlar nefes alamaz noktaya geldi

“Aslında böyle sıkıntıların olmaması için sorunu kökten çözecek önlemler alınmalı. Kalıcı tedbirler uygulanmalı. Bugün insanlar üç-dört yıldan bu yana süren başta siyasi kriz olmak üzere çeşitli krizlerden etkilenerek bu noktaya geldi. Tüm bu olumsuz gelişmelerden insanlar ve piyasalar olumsuz etkilendi. Nefes alamaz duruma geldi. Bu yüzden SSK ve maliye gibi kurumlar çeşitli ödeme kolaylıkları ve faiz affı getirdi. Ancak buna rağmen örneğin vergi de ödeme oranı tahakkuka göre çok düşük kaldı. Onun için bu sorunu kökünden halletmek gerek. Yani insanların gelirini artıran, yaşam standardını yükselten, istihdam yaratan projeler geliştirip uygulamaya konulmalı” dedi. Ödeme kolaylığından faydalanmak için başvuranların bundan sonraki dönemlerin primlerini nasıl yaptırabileceğinin ise belirsiz olduğunu kaydeden Nejat Koçer, ancak önemli olan insanların bugünkü sıkıntılara bir daha düşmemesi olduğunu belirterek, bunun için gereken önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Olumlu gelişmeler çarşıya pazara yansımalı

Ekonomik yönden rakamların iyi olmasına rağmen piyasalara ve istihdama yansımasının halen negatif düzeyde olduğunu hatırlatan Koçer, gelişmelerin çarşıya pazara yansıması gerektiğinin de önemine değindi.

Türk sanayisinin durumu rapor edildi

Önceki gün İzmir’de düzenlenen Sanayi odası başkanlar kurulu toplantısına katılan Nejat Koçer, toplantıda sanayinin sorunlarının masaya yatırıldığını, gelişmelerin değerlendirildiğini belirterek, “Ekonomik büyümenin devam ettiği, ihracatın artış gösterdiği, enflasyonun düşüşe geçtiği, Türk Lirası değer kazanırken, faizlerin düşme eğiliminde olduğu görüşüne vurgu yapıldı. Sanayi kuruluşlarının mali yapılarında nispi bir iyileşme görülmekle birlikte, arzu edilen düzeydeki seviyenin çok gerisinde kaldığı belirtildi. Finansman sıkıntısının, sanayinin en temel sorunlarından biri olmaya devam ettiği, bankacılık sistemi hala mevduattan alıp, üretime değil devlete kaynak aktaran bir görünümde olduğu, sanayinin satış kârlılığındaki nispi artış, kaynak yaratmaya yetmediği belirtildi. Yine girdi maliyetlerinin sanayi için hala yüksek olduğu, işgücü maliyet üzerindeki pirim ve vergi, rakip ülkelere göre çok yüksek olduğu, vergi yüklerinin kaynak yaratılmasının önündeki en büyük engellerden biri olduğu belirtildi” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *