ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Affedilmesi gerekenler kapsam dışında kalıyor

Affedilmesi gerekenler kapsam dışında kalıyor
YAYINLAMA: 29 Aralık 2020 / 13.39
GÜNCELLEME: 29 Aralık 2020 / 13.39
İnsan Haklan Derneği Başkanı Ali Şimşek, aslında affedilmesi gerekenlerin af kapsamı dışında tutulduğunu, af tartışmaları gündeme geldiğinde siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve aydınların düşüncelerini açıkladığını hatırlatarak, “Ne yazık ki, bugün gelinen noktada sivil toplum örgütleri ve aydınların düşünceleri göz ardı edilmiştir. Eşitlik ilkesine aykırı şekilde affedilmesi gerekenler, af kapsamı dışında tutuldu” dedi.

Şimşek, “İHD olarak, çıkarılması gereken geniş kapsamlı bir affın toplumsal barışa hizmet edeceğini düşünüyoruz. Siyasi hükümlü ve tutukluların af kapsamı dışında tutulması hukukun eşitlik ilkesine açıkça aykırıdır” diye konuştu.

Af kapsamının daha da genişletilerek, insanlık suçu işleyenler dışında her kesimin yararlanacağı bir yasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde gündemden düşmeyen önemli sorunlardan biri de cezaevleri sorunu. Çıkacak geniş kapsamlı bir af ile bu sorun gündemden düşecektir. Sorunu sadece af veya cezalandırma olarak görmek gerekir. Suç işleyen insanları tekrar topluma kazandırmak temel hedef olmalıdır.”

Genel-İş Sendikası 9. Bölge Başkanı Nihat Bencan, TBMM’den DSP, ANAP ve MHP'nin oyları ile TBMM’de kabul edilen af yasasının yersiz ve haksız bir yasa olduğunu, yasanın Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinin yerinde bir hareket olarak değerlendirdiği kaydeden Bencan, “Türkiye’de yıllardır adi suçlular için af çıkarılıyor. Biz bunu kesinlikle tasvip etmiyoruz. Kader mahkumu denilen, fakat bununla hiçbir alakası olmayanlar için partilerin hazırladığı af kanunları ile bazı canilerin affedilmesi çok büyük haksızlık. Cumhurbaşkanı Sezer’in kamudaki bu rahatsızlığı algılayarak, yasayı veto ettiği inancındayım. Aslında af adam öldürmeyen, banka soymayan, sadece siyasi düşüncelerinden dolayı mahkum olan insanlar için çıkarılmalı. Türkiye’de affın bu alanda tartışılmaması gerekir. Eğer hükümet Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Abdi İpekçi ve daha birçok düşünce adamını katleden canileri affedecekse buna asla razı olamayız. Bunları affetmeye çalışanları kınıyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *