ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Af beklentisiyle tahsilat düştü

Af beklentisiyle tahsilat düştü
YAYINLAMA: 05 Aralık 2021 / 17.26
GÜNCELLEME: 05 Aralık 2021 / 17.26
TEDAŞ 120 trilyon alacaklı.

Gaziantep’te TEDAŞ’ın resmi kurumlar ve diğer abonelerden toplam alacağının 120 trilyona ulaştığı belirtilirken, abonelerin af beklentisi nedeniyle son iki aydan bu yana tahsilatı aksattığı bildirildi.

Borcundan dolayı 12.000 abone icraya verilirken, kentin günlük elektrik tüketiminin 220 milyon kilovatsaat olduğu öğrenildi. Yetkililer, elektrik borçları için henüz bir affın söz konusu olmadığını, geciken borçlar için günlük faiz uygulandığını açıkladı.

Ayda 220 milyon kilovatsaat elektrik tüketiliyor

TEDAŞ İl Müdürü Abdullah Tancan, 365.000 civarında abone bulunduğunu ve aylık enerji tüketiminin 220 milyon kilovatsaat olduğunu açıkladı. Tancan, TEDAŞ‘tan aldıkları 220 milyon kilovat saatin kendilerine 25 trilyona mal olduğunu, abonelere fatura edinilen kısmında yine aynı rakamlarda seyrettiğini belirtti. Tancan, kayıp kaçak oranlarının ise %18 olduğunu bildirdi.

İcraya verilenlerden

60 trilyon alacak var

İcraya verilen 12.600 aboneden 6000’inin borçlarını ödendiğini, kalan 6600 abone ile ilgili işlemlerin devam ettiğini ve alacak tutarının 60 trilyon olduğunu kaydeden Tancan, “Bunun 44 trilyonluk kısmını eski borç oluşturuyor. 10 trilyonu da başta Nizip ve Araban olmak üzere diğer ilçe belediyelerine ait.6.5 trilyonluk bölümde diğer abonelere ait” dedi.

Günü geçen toplam alacak 60 trilyon

Bu arada icraya verilmeyip taksitini yatırmayarak, ödeme gününü geçiren abonelerden yaklaşık 60 trilyon alacaklarının bulunduğunu hatırlatan Abdullah Tancan, icraya verilenlerle birlikte yaklaşık 120 trilyon alacaklarının bulunduğunu, her ay satılan 25 trilyonluk elektriğin %80’lik kısmını tahsil ettiklerini bildirdi ve kurumun 2002’de kar ettiğini açıkladı.

Af beklentisi tahsilatı düşürdü

Vergi barışı kanunundan sonra TEDAŞ abonelerinin de elektrikte af beklentisi içine girdiğini söyleyen Tancan, “Bakanlığın bu konuda bir çalışması olduğunu duyuruyoruz, fakat bu ne kadar doğru bilemiyoruz. Şu an için kesinleşen bir şey yok. Şu anda aylık %7 günlük gecikme faizi uygulanıyor. Eğer af söz konusu olursa, biriken 120 milyar liralık alacağın yaklaşık % 80’lik kısmını tahsil ederiz. Bu arada af beklentisi nedeniyle son iki aydan bu yana ödemelerde azalma oldu” diye konuştu.

TEDAŞ hatların bakımını ihaleye çıkarıyor

25 Mart Cuma günü göreve başlayan Abdullah Tancan öncelikli olarak kayıp ve kaçaklarla mücadele edeceklerini belirterek, arızaları asgariye indirmek için imkanlar ölçüsünde çaba göstereceklerini söyledi. Kentte trafoların yetersiz de olduğuna dikkat çeken Tancan, “Arızaları ortadan kaldırmak için hatların bakımı işini halledeceğiz. Bunun hazırlığı içindeyiz. Mayıs ayında ihale yapacağız. Son iki yıldan bu yana bakım işi hali ile özel sektöre veriliyor. Bundan da başarılı olundu. Yapılacak bakım ihalesi yaklaşık 1.6 trilyonu kapsıyor” diye konuştu. Tancan, halkla ilişkilere ve müşteri memnuniyetine de önem vereceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *