ANASAYFA arrow right Röportaj

Adalete güvensizlik yüzde 92 oranında

Adalete güvensizlik yüzde 92 oranında
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
Gaziantep Baro Başkanı İskender Kahraman ile hukuk üzerine konuştuk.
Gaziantep Baro Başkanı İskender Kahraman ile hukuk üzerine konuştuk. Gaziantep adliyesine acil mübaşir ve kâtip alınması gerektiğini vurgulayan Kahraman, insanların adalete olan güveninin alt seviyelerde olduğunu ifade etti

Adalete güvensizliğin yüzde 92 oranında olduğunun altını çizen Kahraman, “Bu gerçekten adaletin geldiği nokta açısından, yargılama tarafsızlığı ve adalet sağlanması açısından kötü bir durum. Yargı ve hukuk, toplumun her kesimini ilgilendiren en küçük bireyden en güçlü bireye kadar hakkını savunan bir payda. Bunun bu şekilde güvensizliğe dönüşmesi insanlar arasında da toplumsal açıdan da büyük sıkıntı” dedi.

Sabah-Adalet sistemi dışarıdan pek iyi bir görüntü vermiyor, siz içinden nasıl değerlendiriyorsunuz durumu?
Kahraman-Biz bundan önceki konuşmamızda da insanlarımızın adalete olan güven duygusunun ve inancının çok alt seviyede olduğunu ortaya koymuştuk.Güvensizlik duygusu yüzde 92 düzeylerinde. Bu gerçekten
yargılamanın tarafsızlığı ve adalet sağlanması açısından kötü bir durum. Yargı ve hukuk toplumun her kesimini ilgilendiren, en küçük bireyden en güçlü bireye kadar hakkını savunan bir sistem. Bunun bu şekilde güvensizliğe dönüşmesi insanlar açısından da toplumsal açıdan da büyük sıkıntı. Bir an önce gerekli önlemler alınarak eski seviyesine dönmesi gerekiyor. Önceden de çok iyi değildi zaten,biz hiç zaman mükemmel bir yargıya sahip olmadık.Ama günden güne güvensizlik duygusu artıyor. Bunun da nedenini ben şuna bağlıyorum: Hâkimlik ve Savcılık, yargılamaların içeriği sosyal medyaya ve televizyonlara konu oluyor. Yani farklı olması gereken alanlar ve meslekler, insanların diline dolandırıldı.Buda mesleğin kariyerini, niteliğini ve asaletini zayıflattı ve ağzı olan konuşmaya başladı. 

Sabah-Adli kadrolara takviyeler yapıldı, yeterli oldu mu, hangi mahkemelerde açık var?


Kahraman- Şuan bildiğimiz kadarıyla hiçbir mahkemede açık yok. Tüm kadrolar yerine yerleşti ve eksikler tamamlandı.Personel anlamında da bazı eksikler vardı, giderildi, ama hala kalemlerde memur açığımız var. Ancak, mahkemesiz hâkim yok. 


Sabah-Galiba FETÖ’cülerin yargılanması için de özel bir mahkeme tahsis edildi, bu iyi mi, yani diğer davalara engel olunmaması açısından?


Kahraman- Şimdi şöyle, iyi hem yeni bir mahkeme kuruldu, hem farklı bir bina, daha büyük bir salonda bir kalemle işleri yürütüyor. FETÖ davaları çok sanıklı davalar.Sanığın izleyicisi çok.Mevcut adliyemiz bu yükü kaldıramayabilirdi.Onun için şu anki yer bunun için uygun ve adliyenin yükünü alıyor.Ayrı olması bizim açımızdan iyi oldu.En azından diğer dosyalar etkilenmiyor. Saat 09:00’da başlayan, gece 23:00’te biten çok sanıklı dosyalar var. Düşününki ayrı bir mahkeme kurulmadan mevcut davalar Ağır Ceza Mahkemeleri’nde görülseydi, diğer duruşmaların yapılması mümkün değildi. Yeni başlayan hâkimler, başkan ve üyelerimiz, bu dosyalarla başladılar, bir sistem kurdular ve o şekilde de yürütüyorlar.
Sabah-FETÖ gözaltı ve tutuklamaları sürüyor, bu adliyeye ek bir iş yükü getiriyor mu?
Kahraman- Kesinlikle getiriyor. Normalde süren soruşturmalarımız nasıl sürerdi; adi bir suç işlenmiş 2-3 sanıklı bilemedin, çete örgüt olduğu zaman 10-15 sanığı geçmeyen dosyalardı.Bunlarda belli periyotlar da olurdu, adliye bunun farkında olmazdı.Şimdi bir soruşturma kapsamında 50-60 kişi geliyor, salonlar ve koridorlar dolup taşıyor.Yakınları filan tabi ki yoğunluk var, ama son zamanlarda biraz azaldı. 


Sabah-Yargının işleyişinde en çok nerede aksaklık görüyorsunuz?


Kahraman- Aksaklık saymaya kalkarsak çok fazlada, dediğim gibi biz işlerin sağlıklı yürümesinden yanayız. En azından rutin işler yürüsün.Bakın bir dava 2015 yılında açılıyor, 2017 yılının Mart ayındayız hala bitmemiş.Dört duruşmada bitecek bir dava.Böyle olmaz, böyle yaparsanız insanlar haklarını başka şekilde aramaya yöneliyorlar. O sistemi artık oturtmaları lazım. Artık bu işin bir rutine bağlanması gerekiyor.İş Mahkemeleri’ne bakan bir hâkimin 4 ay mı oldu 5 ay mı oldu en son kararnameyle tayini çıktı.Ben bugün kararı çıkacak dosyanın duruşmasına girdim ve Haziran’ın 22'sine ertelendi.Hâkim benim tayinim çıktı karar versem bile yazdıramam, yeni gelen hâkim karar versin diyor.Bu dört ayı ben kaybetmedim, vatandaş kaybetti.Bu kararnameleri çıkaranlarda bunu çok iyi biliyor, işin içinde, mutfağında olanlar onlar. Bunların bir an önce düzenlenmesi lazım ve çok acil şekilde kâtip atanması gerekiyor. 4- 5 mahkeme bir mübaşir kullanıyor, en kıymetli şey şuan mübaşir, ele geçmiyor. Yani harici iş sözleşmesiyle mübaşir alıp çalıştırıyorlar. Kadro eksiği olduğundan bunun bir an önce takviye edilmesi lazım. Gaziantep'te 13 İcra dairesi var. Pilot İcra diye bir icra kuruldu. Tüm icralar bir icra dairesinde birleşti.Bir koridor komple icra dairesi oldu.Ama mevcut personelle işler tıkanıp kalıyor.Bugün Gaziantep 2016’yı 250 bin icra dosyasıyla kapatmış.Hangi katip, hangi kalemin hangi işlerine yetişecek. Bu kadar şey yapılırken etrafının ve altının da doldurulması gerekiyor. Erkan Günyolu-Hüseyin Karataş




Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *