ANASAYFA arrow right Yaşam

“Acilen vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmeli”

“Acilen vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmeli”
YAYINLAMA: 29 Temmuz 2021 / 20.50
GÜNCELLEME: 29 Temmuz 2021 / 20.57
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, Gaziantep’in 2030 yılında ciddi kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalacağını belirtti

Su kaynakları bakımından oldukça fakir olan Gaziantep'te, üreticilerin kuraklık nedeniyle endişe duyduklarını kaydeden Deniz, “Sulama konusunda yeterli gelişmenin henüz sağlanamadığı, kuru tarım politikalarının varlığını koruduğu kentte, ürün kaybı yaşanmasından endişe ediliyor. Üreticilerin bu endişesi de hava sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle giderek artıyor” ifadelerine yer verdi.

Son 50 yılın en kurak yazı yaşanıyor

Başkan Deniz, Türkiye’de son 50 yılın en kurak yazın yaşandığını ve kuraklık tehlikesine karşı da alarm zillerinin çalmaya başladığını vurguladı. “Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri sonucu tüm dünyada olağanüstü doğa olayları ve afetler baş gösterdi. Küresel iklim değişikliğinin en büyük etkisinin su kaynakları üzerinde olduğu görüldü” değerlendirmesini yaptı.

Bilim dışı yapılan çok sayıda gölet kaynakları kuruttu

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını dikkat çeken Deniz, su kıtlığı yaşandığını ve su havzalarının yanlış kullanıldığını, bu konuda gerekli önlemlerin alınmamasına sitem etti. “Doğal dengesi bozulan su kaynakları sosyal, ekonomik birçok soruna neden olacaktır. Ülkemizde uygun olmayan yerlere bilim dışı çok sayıda gölet yapılması da bir nedendir. Bugün ülkemizde kullanılan suyun yüzde 75'in üstündeki kısmı tarımda ve vahşi teknikler kullanılmaktadır ve bunun sadece yüzde 1-2'si damla sulama yöntemlerinden oluşuyor. Acilen tüm tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi ve vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki süreçte su kesintisi olaylarını çok daha sık yaşayacağız

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanların son aylarda, bilhassa üreticiler tarafından uygun olmayan koşullarda giderek sondajla kuyu açımı hızlandı. Bu durum panik yaratmaktadır. Kuraklık haberlerindeki yoğunluk ve insanlar artık susuzluk krizine girdikleri için çözümü burada aramaya başladılar ve bu çok tehlikeli bir durum. Yer altı sularımız da giderek azaldığı için plansız ve yasal olmayan kuyu açımlarına izin verilmemeli. Şu andan itibaren birçok yerde içme suyu bile kısıtlamalı verilmeye başlandı. Tarımda da uygulanmaya başlandı. Önümüzdeki süreçte su kesintisi olaylarını çok daha sık yaşayacağız.”  Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *