ANASAYFA arrow right Güncel

Acilen ticari akaryakıt desteğine ihtiyacımız var

Acilen ticari akaryakıt desteğine ihtiyacımız var
YAYINLAMA: 21 Kasım 2021 / 19.57
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2021 / 19.57
Son dönemlerde akaryakıta gelen zamlar kamyoncu esnafının belini büktü. En büyük giderlerinin akaryakıt olduğunu dile getiren esnaf, acilen ticari akaryakıt desteği verilmesini istedi.

Esnaf, akaryakıt fiyatlarının aşırı yükselmesinden dert yanarken, doların yükselmesi ile araç parçalarının yüzde 100 zamlandığını, gelirlerin giderleri karşılamadığını belirtti. Maliyetlerin daha da artmasından endişe eden kamyoncu esnafı, ne yapacağını şaşırmış bir durumda.

Ülkemizde taşımacılığın yüzde 95’i karayoluyla yapılıyor

Gaziantep Otobüs Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Tevfik Göğüş, en büyük giderlerinin mazot olduğuna dikkat çekti. “Ülkemizde taşımacılığın yüzde 95’i karayoluyla yapılıyor. Son günler akaryakıta yapılan zam her şeyi bitirdi. Zaten akaryakıta zam geldiğinde A’dan Z’ye tüm ürünlere zam geliyor. O nedenle esnafın ayakta durabilmesi için acilen ticari akaryakıt desteğine ihtiyacımız var. Bunu talep ettiğimizde devlet mazottan ‘ÖTV almıyor’ diyorlar. Biz de ‘KDV’siz akaryakıt versinler’ diyoruz. Çünkü biz ülkeyi taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Büyüyüp kurumsallaşmazsan sektörde çalışamazsın

Artan maliyetlerin taşıma fiyatlarına çok fazla yansımadığını vurgulayan Başkan Göğüş, sektörün yavaş yavaş kabuk değiştirmeye başladığını, bireysellikten kurumsallığa doğru gidildiğini kaydetti. “Maliyetler çok yükseldi. Bir araç 1 milyon TL’yi geçti. Ama bu 1 milyon TL’yi de esnaftan hiç kimse daha bir arada görmedi. Banka kredisi çekecek ama faizler yüksek. Eğer sermayeniz varsa ayakta kalabilirsiniz ama sadece bir aracınız varsa ya da küçük bir işletme iseniz bu işi yapamayacaksınız. Yani büyüyüp kurumsallaşmazsan sektörde çalışamazsın” tespitini yaptı.

Ton-kilometre fiyat tarifesinin çıkarılmasının sektöre katkısı olacak

Göğüş, ton-kilometre bazında fiyat tarifesinin çıkarılmasının sektöre çok büyük katkısı olacağını, bu konuda çalışmalarının olduğunu dile getirdi. “Ton-kilometre konusunu defalarca yetkililere iletmemize rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından herhangi bir çalışma yapılmadı. Mazota ve köprü ücretlerine zam yapılırken bize de ‘Bir ile ürün götürürken’ sizin de fiyatınız bu bunun aşağısına taşımayın’ desinler. Otoban ve köprü ücretleriyle ilgili çalışmalarımız var bu kapsamda ücretlerde indirim yapılmasını talep ettik” dedi.

Bizim sektör sahipsiz bir sektör

Gaziantep Otobüs Kamyon ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Tevfik Göğüş, kamyoncu esnafının üvey evlat muamelesi gördüğünü kaydetti, sözlerini şöyle bitirdi: “Bir araç İstanbul’a gidip-geldiğinde 10 bin lira akaryakıt gideri, 1000 lira otoban-köprü ücretinin yanı sıra işçiliği de dahil edersek maliyet 12-13 bin lirayı buluyor. Dolayısıyla da bu aracın en az 20 bin lira ciro yapması lazım ki kişi para kazanabilsin. Fakat kamyoncu esnafı üvey evlat muamelesi görüyor. Bizim sektör sahipsiz bir sektör. Defalarca üst makamlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz lakin sesimizi duyan yok. Herkes koltuk derdine düşmüş kimse esnafın derdini düşünmüyor.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *