ANASAYFA arrow right Güncel

Acilen seyyanen zam yapılmalı, refah payı verilmeli

Acilen seyyanen zam yapılmalı, refah payı verilmeli
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2022 / 22.28
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2022 / 22.28
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranları da belli oldu. Yüzde 41,85 zam oranıyla en düşük memur maaşı 6 bin 300 TL’den 8 bin 900 TL’ye, en düşük emekli memur aylığı ise 4 bin 289 TL’den 6 bin lira üzerine çıkacak

Memur ve memur emeklisine yapılan zam oranlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, memur maaşının 13 bin ve öğretmen maaşının ise 15 bin liranın üzerinde olması gerektiğini ifade etti.
Yüzde 42 zam maaşlardaki erimeyi telafi etmesi mümkün değil
Toplumda ekonomiye olan güven arttırılması gerektiğini söyleyen Avan, “Enflasyona göre öğretmenlerin ve kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 41,69 artması kamu çalışanlarının maaşlarındaki erimeyi telafi etmesi mümkün değil. Gelinen noktada memurlara acilen seyyanen zam yapılmalı, refah payı verilmeli ve maaşlarımıza enflasyon farkı her ay yansıtılmalı” çağrısında bulundu.
Kamu çalışanlarının maaşları azaldı ve ekmeği küçüldü
2010 yılından bu yana memurların maaşlarının Toplu Sözleşme masasında yetkili sendika olan Memur-Sen tarafından öğütüldüğünü kaydeden Avan, “Memur-Sen’e bağlı sendikaların üye sayıları arttıkça kamu çalışanlarının maaşları azalmış ve ekmeği küçüldü. Memur-Sen’e bağlı sendikaların üye sayıları arttıkça kamu çalışanlarına yapılan haksızlıklar, hukuksuzluklar ve ayrımcılıklar da arttı. Enflasyon hesaplamalarındaki tutarsızlıklar ve memurların maaşlarına enflasyon rakamlarına bağlı yapılan zamlar maaşlarımızı gerçek anlamda büyütmemiş, küçültmüş” tespitini yaptı.
Öğretmen maaşı 15 bin, memur maaşı ise 13 bin TL’nin üzerinde olmalı
“Ekonominin büyüdüğü yıllarda memur ve emekli maaşlarına büyümeden pay yani refah payı verilmedi” diyen Başkan Avan, “Memur ve emekli maaşlarına refah payı verilmesi uygulamasına son verilmesiyle birlikte memur maaşları iyice eridi. 2022 yılı Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak yüzde 41,69 oranındaki zam, kayıplarımızı karşılamaya asla yeterli değil. Memurların 2008 ile 2014 yılları arasındaki alım gücüne ulaşması için ortalama öğretmen maaşının Temmuz 2022’de en az 15 bin TL, memur maaşlarının ise en az 13 bin 680 TL olması gerekir” şeklinde konuşma yaptı.
Her şey yeniden fiyatlanacak ve pahalanacak
Avan, yapılan zamlarla birlikte piyasada her şey yeniden fiyatlanacağını ve pahalanacağını vurguladı. “Yapılan zamlar memurların sadece kısa süreliğine nefesini biraz rahat almasına katkı sağlayacak. Son yıllarda Ülkemizde fakirleşerek büyüme model alındı. Bu modelde fakirleşme daha da artacak, zenginlerin ise varlıkları daha da artacak demek. Zaman, memurların ve dar gelirlilerin aleyhine çalışıyor. Öncelikle bu durumun düzeltilmesi, gelir dağılımı adaletsizliğine derhal son verilmesi gerekiyor. Yaşanan hayat pahalılığına mümkün olan en kısa sürede çözüm üretilmeli” diye belirtti. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *