ANASAYFA arrow right Güncel

‘Acil tedbir alınmazsa vaka sayısının yükselmesi kaçınılmaz’

‘Acil tedbir alınmazsa vaka sayısının yükselmesi kaçınılmaz’
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2020 / 21.31
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 12.00
CHP Gaziantep Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu ile Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyon Üyesi İrfan Kaplan, salgın sürecinde cezaevlerindeki hak ihlallerini değerlendirdi

Resmi rakamlara göre, salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 584 oldu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise ülke genelinde cezaevlerinde 3 tutuklunun hayatını kaybettiğini ve vaka sayısının da 120 olduğunu açıkladı.  Cezaevindeki vaka sayılarını, çocukların durumunu ve yaşanan hak ihlallerini, Gaziantep CHP Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu ile  Tutuklu ve Hükümlü Alt Komisyon Üyesi İrfan Kaplan değerlendirdi. Kaplan, cezaevlerinde kalan çocukların sağlığı ve tüm tutukluların  sağlığa erişim ile ilgili hükümetin çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

‘Cezaevlerindeki tedbir ve önlemlerin yetersiz kaldığını görüyoruz’
Cezaevlerindeki vaka sayısının artmaması için hükümetin bir an önce tedbir alması gerektiği uyarısında bulunan Kaplan, “Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ülke genelindeki cezaevlerinde toplam vaka sayısının 17 olduğunu, 3 mahkûmun ise virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak son verilere göre 28 Nisan’da vaka sayısı 120’ye yükseldi. Ne yazık ki bu süreçte cezaevinden tahliye edilen 90 bin kişi ve cezaevlerindeki tedbir ve önlemlerin yetersiz kaldığını görüyoruz. Ülkemizdeki cezaevlerinin doluluk oranlarını ve kapasitelerinin çok üzerinden hükümlü ve tutuklu barındırdıklarını göz önüne alırsak, riskin ne denli büyük olduğunu görebiliriz. Ayrıca cezaevlerindeki kullanım alanlarının hijyen sorunlarını, havalandırma yetersizliğini, temizlik ve dezenfektan ürünlerine erişim kısıtlılığı da başka bir risk teşkil etmektedir. Hükümet acil tedbir almazsa vaka sayısının yükselmesi kaçınılmazdır” dedi.

‘Kreş imkânlarından yararlanamıyorlar’
Cezaevinde anneleri ile birlikte kalan  çocukların salgın sürecinde cezaevinde kalmalarının uygun olmadığına dikkat çeken Kaplan, ayrıca çocuğuyla birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan tutuklu ve hükümlüler için de ceza uygulaması anlamına geldiğini kaydetti. Kaplan, “Dışarıyla irtibatı kısıtlı olan bu çocuklar, izolasyon adı altında ağır bir tecrit koşuluyla karşı karşıya kalıyor. Cezaevinde annesiyle kalan çocukların dışarıdaki yakınlarının yanlarına gitmesi sınırlandırılmış durumda. Kreş imkânlarından yararlanamıyorlar. Koğuş içinde kalmak zorunda olan bu çocuklar psikolojik olarak yıpranıyorlar” ifadelerinde bulundu.

‘Maske başta olmak üzere koruyucu ekipman sağlanmalı’
Kaplan, cezaevlerindeki vakaların azaltılması için öncelikle hijyen koşullarının yaratılması gerektiğini belirterek, “Cezaevlerinde düzenli test yapılmalı, mahpusların maske başta olmak üzere koruyucu sağlık ekipmanına ulaşımı kolaylaştırılmalıdır. Hastalık, bağışıklık sistemi ile direkt temas kuruyor. Bu sebeple mahpuslar için öğün çeşitliliği artırılmalı, her mahpus için gerekiyorsa diyet ve glütensiz yemekler çıkarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Cezaevinde kalan çocuklar için acil önlem’
Kaplan, cezaevlerinde sağlık hizmetlerindeki erişim kısıtlılığı ile ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Mahpusların sağlık hizmetlerinden hızlı ve daha fazla yararlanması sağlanmalıdır. Cezaevinde kalan çocuklar için de Hükümet’in acil bir şekilde bir çözüm üretmesi gerekmektedir” dedi.  Esra Aydın

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *