ANASAYFA arrow right Güncel

Açıkta satılan gıdalar belli bir denetimden geçirilmeli

Açıkta satılan gıdalar belli bir denetimden geçirilmeli
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2022 / 21.10
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2022 / 21.10
Yaz ayının gelmesiyle birlikte açıkta satılan ürünler de artmaya başladı. Koronavirüs salgınının yeniden artışa geçtiği şu günlerde açıkta satılan gıdaların ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır hale geldi

Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zarar verdiğini, bu nedenle açıkta satılan gıda ürünlerinin belli bir denetimden geçirilmesi gerektiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, “Açıkta satılan yiyecek ve içecekler sağlığa zararlı. Çünkü açıkta oldukları için mikropların yuvalanması, bulaşıcı hastalıkların yaşanması hastalıkların çoğalması için imkân oluşturuyor. Sokakta yaşanan çevre kirliliklerinden gıda maddeleri korunmadıkları için çabuk etkilenmekte hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Bu nedenlerle güvenilir olmayan yerlerden ve açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden tüketilmemesi gerekir” dedi.  

Uğurluer, “Açık havada simit satan simitçiler, kuru meyve, şeker, çikolata satan toptancılar, pirinç, bulgur gibi açıkta satılan bakliyatlar ve açıkta satılan süt ve süt ürünleri sağlık için birçok olumsuzlukla dolu. Bazı mikroorganizmalar ürünün içerisinde ya da görüntüsünde farklılığa sebep olmadan sadece muhafaza koşulları, satış koşullar ve hijyenden ötürü zehir etkisi yaratabiliyor. Ambalajı olmayan, menşeine güvenilmeyen ve etiket bilgileri olmayan, ambalajı yırtılmış ya da zarar görmüş ürünleri satın almamalıyız” uyarısında bulundu.  

Sokak yiyeceklerinin patojenik mikro organizmalarla kontaminasyonunun birçok kez rapor edildiğini hatırlatan Uğurluer, “Sokak yiyeceklerinden kaynaklanan çeşitli bakteri enfeksiyonlar ve intoksikasyon olguları oldu. Kolera, hepatit A, tifo ve diğer hastalıklar bu tür yiyecekler yoluyla bulaşabilir. Yol kenarlarında açıkta satılan yiyecekler araç ekzoslarından çıkan kurşun ile kontamine olabilirler” ifadelerini kullandı.  
Açıkta satılan dondurma, sağlık açısından ciddi tehdit oluşturabiliyor 
Mahalle aralarında açıkta satılan dondurmaların, sağlık için ciddi tehlike oluşturabildiğini vurgulayan Uğurluer, “Kirli, yeterli soğutma tertibatına sahip olmayan, güneş ışığından ve tozdan korunmayan dolaplarda satışa sunulan dondurmaları tüketen kişilerde enfeksiyon riski artıyor. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli. Paketlenmiş dondurma ve buzlu gıdalar tüketilirken paket üzerindeki etiket okunmalı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı üretim izninin olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalı. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemeli. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketimi hastalıklara davetiye çıkarıyor” açıklamasını yaptı.  
Yaz aylarında artan hava sıcaklığı, gıdaların içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırır 
Uğurluer, “Dondurma üretiminde, sütün yanı sıra şeker, çikolata, kakao, fındık, fıstık, karamel, glikoz şurubu, çeşitli meyve ve kıvam vericilerle bitkisel yağ, doğal ve doğala özdeş aromalar da yer alıyor. Bu katkı maddelerinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olması gerekir. Yaz aylarında artan hava sıcaklığı, gıdaların içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırır. Ağır bağırsak hastalıklarının gelişmemesi için sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler yaz dolayısıyla bağırsak hastalıklarına zemin hazırlarlar. Bu hastalıklar arasında ilk sırayı; besin zehirlenmeleri, tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri alıyor” tespitini yaptı.  

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Eski İl Temsilcisi Ergün Uğurluer, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyeceklerin yazın çok dikkatli tüketilmesi gerekir. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmeli. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da elektrik kesintileridir. Elektrik kesintisi sebebiyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ısınması içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açar.” Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *