ANASAYFA arrow right Eğitim

‘Açık öğretimde çocuk gelişimci yetiştirilemez’

‘Açık öğretimde çocuk gelişimci yetiştirilemez’
YAYINLAMA: 07 Eylül 2020 / 14.56
GÜNCELLEME: 07 Eylül 2020 / 14.56
Açık öğretimde 80 bin Çocuk Gelişimi öğrencisi var. Oysa Çocuk Gelişimi uygulamalı eğitim gerektirir; etkin değerlendirme ve müdahale yaklaşımı vb beceriler açık öğretimde kazanılamaz.

Kısa bir süre önce, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nde Psikoloji Lisans Programı’nın açılmasına yönelik haklı tepkiler olmuştu. Şimdi ise üniversitelerde açılan Açık Öğretim Çocuk Gelişimi bölümlerine tepkiler yükseliyor. Aslında bu tepkiler yeni de değil. İstanbul Üniversitesi AUZEF (Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi) 2018 yılında Çocuk Gelişimi Bölümü Lisans Programı’na öğrenci almaya başladığında, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği, yanlarına üniversitelerdeki çocuk gelişimi bölüm başkanlarını da alarak, iki yıl boyunca defalarca YÖK’e bu işin neden böyle olmaması gerektiğini anlattı, YÖK’ün önünde eylem yaptı. Ama kulak asılmadı.

“Biz açık öğretim öğrencilerine karşı değiliz; onların mağdur olmalarını istemiyoruz” diyen Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Nurper Ülküer, durumu şöyle izah ediyor: “Konu çocuk gelişimi olduğunda, örgün eğitim mezunu ile açık öğretim mezununun aynı kategoride yer almaması gerekiyor. ‘Çocuk gelişimci’ diyebilmek için bazı kriterler var. Çocuk gelişimi bölümleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde hemşirelik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik gibi birçok bölümle birlikte yer alır. Örgün, uygulama ağırlıklıdır ve açık öğretimde okutulamaz. Sağlık  Bilimleri Fakültesi’nden mezun olduğunuzda göstergeniz bile değişir, sağlık Lisansiyeri olursunuz. Sağlık Bakanlığı bünyesinde de çalışabilirsiniz çünkü o formasyon size verilmiştir. Açık öğretimde çocuk gelişimi programına katılanlar bu donanıma sahip değil.”

Çocuk gelişiminde pratiğe dayalı eğitim şart

Çocuk gelişimi mezunlarının gelişmiş bir analiz ve sentez becerisine sahip olmaları büyük önem taşıyor. Zira bu alan, ders kitaplarından öğrenilebilecek kuramsal bilgilerin çok ötesinde. Çocuk gelişimi çalışma alanları, çocuk ve aile ile yoğun etkileşimi, etkin bir değerlendirme ve müdahaleyi zorunlu kılıyor. 

Açık öğretim programları yoluyla bu becerilerin kazanılamayacağını söyleyen Ülküer, “Çocukla çalışabilmek hassasiyet ister, teorik bilginin yanı sıra deneyim ve beceri ister. Söz konusu beceriler, model uygulamaların sunulmasını, öğrenciler ile yüz yüze ve açık etkileşime dayalı öğretim yöntemlerinin kullanılmasını gerekli kılıyor. Örgün eğitimde öğrenciler, çocuklarla ve onlarla çalışan bakım verenlerle birlikte bazı uygulamaları yaparak bu becerileri kazanırlar. Bilhassa 3’üncü ve 4’üncü sınıflarda değişik kurum ve kuruluşlarda, farklı ihtiyaçları olan çocuklarla teke tek veya grup halinde uygulamaların olduğu stajlar yapıyorlar.”

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *