ANASAYFA arrow right Güncel

Acenteler zorunlu trafik sigortası düzenlemede çok sıkıntı yaşıyor

YAYINLAMA: 21 Eylül 2022 / 15.41
GÜNCELLEME: 21 Eylül 2022 / 15.41

Acentelerin zorunlu trafik sigortası düzenlemede çok zorluk yaşadığını vurgulayan Gaziantep Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Sözmen, “Sigorta şirketleri farklı bahaneler ile trafik poliçesi kesmekten imtina ediyor, hatta poliçe kesmek istemediklerini açık açık belirtiyorlar. Acenteler trafik poliçesi kesen şirket aramakla mesailerini doldurmaya başladılar, özellikle acil işlem gerektiren satış, ipotek ve tescil işlemlerinde yaşanan zaman kaybı sigortalılar arasında memnuniyetsizlik yaratıyor” dedi.

Sözmen, “Sigorta, kişilerin gerek kendi beden ve hayatları; gerekse araç, konut, işyeri gibi maddi tasarruf ile elde ettikleri değerlerin bir hasar sonrası tamir veya ikamesi için gerekli bir oluşumdur. Kişi ve kurumlar sahip oldukları varlıkları bir hasar olmadan önce belli bir prim karşılığında sigorta poliçeleri ile teminat altına alır ve bir hasar durumunda kayıplarını tazmin ederler” ifadelerine yer verdi.

‘Zorunlu trafik sigortası fiyatlarında 1 Eylül itibariyle yeni fiyatlandırma dönemi başladı’ diyen Sözmen, “Yapılan açıklama ile yüzde 30 oranında prim artışı yanında her ay yapılan düzenli artış oranı yüzde 4,75’e çıkarıldı. Ayrıca 1-7 arası olan fiyatlandırma kademelerindeki indirim oranları da azaltıldı. Tüm bunlardan sonra Eylül 2021 de 7. basamak denilen en indirimli hususi oto kademesindeki 27 plaka araçlar 570 TL’ye kesilebilirken bugün aynı kademedeki aracın primi 2 bin 100 TL’den kesilmeye başlandı. Prim artışının yanında taksit imkanının da uygulama dışı kalması başta emekli ve sabit ücretle çalışan vatandaşlar olmak üzere herkesi zorluyor” açıklamasını yaptı.

Sigortasızlık oranı

her geçen gün artıyor

Gaziantep’te trafiğe kayıtlı 600 bin civarı motorlu taşıt bulunduğunu ve sigortasızlık oranı her geçen gün artarak yüzde 15-20 arasına ulaştığını kaydeden Sözmen, “Kasko poliçelerinde de prim artışına bağlı sigortadan vazgeçme tercihleri gündeme gelmektedir, ancak trafik sigortası bir kaza durumunda karşı tarafa verilecek hasarlarda devreye gireceği için zarar vereceğimiz kişileri mağdur etmemek adına farklı bir önem arz ediyor” dedi.

Sözmen, “Sigorta primlerindeki artış tamamen acenteler dışından kaynaklanan, sigorta şirketlerinin belirlediği fiyatlar tarafından yapılmaktadır. Sigorta şirketleri de döviz kaynaklı artan ve artmaya devam edeceği tahmin edilen yedek parça fiyatlarını sebep göstererek yapılan artışların az bile olduğunu savunmaktadırlar” şeklinde konuştu. Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *