ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AB’ye ayak diretenler, ülkeye kötülük ediyor 

AB’ye ayak diretenler, ülkeye kötülük ediyor 
YAYINLAMA: 31 Ocak 2021 / 17.08
GÜNCELLEME: 31 Ocak 2021 / 17.08
Türkiye’de idam cezasının kaldırılması ve ana dilde eğitim hakkının verilmesi ile ülke bütünlüğüne hiçbir zarar gelmeyeceğini belirten sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, “Yasaklarla bir yere varılamaz. Türkiye AB’ye girecekse kendi insanı için gereğini yapmak zorunda” diye konuştu.

Sabah’ın sorularını yanıtlayan Elektrikçiler Odası Başkanı Mustafa Şimşek, yasaklarla bir yere yanlamayacağını belirterek, “Türkiye’de neyi yasaklarsan insanlar ona aşın ilgi gösteriyor. Bu nedenle insan haklarını engelleyen, demokrasiyi kısıtlayan tüm yasaklar kaldırılmalı. Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmayan düşünceler serbest olmalı. Yasaklarla bir yere varılmaz” dedi. Bu konularda söz ve karar mercinin tamamen parlamento olduğunu hatırlatan Şimşek, “TBMM’dekiler sağduyulu hareket ederek gerekeni yapmalıdır. Aslında milletvekillerinin yapması gereken çok şey var. Örneğin ekonomik yönden, insanlar bugün büyük bir sıkıntı içerisinde, işsizler ordusu oluştu. Esnaf kepenk kapattı. Buna bir çözüm bulmalılar” dedi.

Türkiye’nin yönünün AB’ye dönük olduğunu ifade eden GTO Başkan Vekili Zeki Yağcı, idam sorununun, ömür boyu hapis cezası ile çözümlenebileceğini belirterek, “Ülke olarak şu an AB içerisindeyiz. Askeri yönden NATO, ekonomik yönden de GB anlaşması ile Avrupa’ya bağlıyız. Geriye kalıyor siyasi yön. AB ile de bu sorunu çözümlemiş olacağız. O zaman Türkiye Avrupa ülkesi olacak. Böyle önemli bir konuyu bazı siyasiler istismar ediyorsa, halk onlara gerekli dersi seçimlerde verecektir” dedi.

Yağcı, koalisyon protokolünde AB’nin ileri sürdüğü konuların çözümüyle ilgili maddelerin yer aldığını, şimdi bazı siyasi partilerin buna karşı çıkmasına anlam veremediklerini söylerken, “Bunun polemik konusu yapılması ve siyasi malzeme olarak kullanılması yanlış. Halkın büyük çoğunluğu AB’ye girmek istiyor, bu tarihi fırsat kaçırılmamalı. Türkiye’nin kaderiyle oynamaya kimsenin hakkı yok. Koalisyon bildirgesinde kabul edilen şeyler şimdi TBMM’ye getirilince ‘biz bunu istemiyoruz, gidin muhalefetle çıkarın’ diyorlar. Böyle ucuz politikacılık olmaz. Fırsat kaçırmak yanlış, Türkiye’nin en az 5-10 yılı kaybolur” dedi.

İdam konusunda askerin açıklamasının yerinde olduğunu söyleyen Yağcı, “Ben şahsen idam cezasının kaldırılmasına karşıyım, fakat ülke menfaati ön plana çıktığında idamın kalkmasını isterim. Bundan da korkmamak gerek. İdam cezası ömür boyu hapse çevrilebilir. Küçük siyasi hesaplar ile ülkenin geleceğini karanlığa sürüklemeye kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştu.

HADEP İl Sekreteri Vakkas Dalkılıç, son MGK toplantısını parti olarak olumlu ve anlamlı bulduklarını ifade ederek, Türkiye’nin AB konusunda kaybedecek zamanının olmadığını vurguladı. Türkiye’nin AB’ye adaylık noktasında yapması gereken görevleri olduğunu söyleyen Dalkılıç, “Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesiyle ilgili görüşmelere iki ay gibi çok kısa süre kalması taraflar arasında hareketlilik yarattı. Cumhurbaşkanının MGK’yı toplayıp bu konuda inisiyatif kullanması bizce anlamlıdır. Olağanüstü Hal’in iki ilde kaldırılması, idam konusuna bakışı ve ana dilde eğitim konularında olumlu bir toplantı oldu. Bu konularda henüz net bir karar çıkmadı ancak ümitlendik” dedi.

İdamın ve Olağanüstü Hal’in kesinlikle kaldırılması gerektiğini söyleyen Dalkılıç, “Ülkenin demokratikleşmesi ve AB’ye üye olması noktasında atması gereken adımlar atılmalı. Türkiye’nin kan kaybetmeye tahammülü yok. Ülkede tek hukuk işlenmeli. AB’ye karşı ayak diretenler bu ülkeye iyilik yerine kötülük yapıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *