ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AB’nin Antep fıstığına tavrı, ihracatçıyı sıkıntıya soktu 

AB’nin Antep fıstığına tavrı, ihracatçıyı sıkıntıya soktu 
YAYINLAMA: 16 Ekim 2020 / 14.53
GÜNCELLEME: 16 Ekim 2020 / 14.53
Alfatoksinli İran fıstığı, Antep fıstığı olarak ihraç edilirse böyle olur..

AB’nin, Alfatoksin oranı yüksek olduğu için Türkiye’den ithal edilen Antepfıstığı oranının asgariye indirilmesi veya mutlaka sağlık belgesi istenmesi karan, piyasaya büyük darbe vurdu, ihracatçılar, kararın alınmasında tüm kesimlerin sorumsuzluğunun etken olduğunu vurgularken, “İhracatçılar Birliği, geçmişte Türkiye’ye sokulan Alfatoksinli İran fıstığının Antepfıstığı olarak ihracatına göz yumdu. Şimdi ne yaparsak yapalım bu izlenimi silemeyiz” diye konuştu.

Sabah’ın geçtiğimiz günlerde Antepfıstığı ’nın dünyadaki konumu ile ilgili yayın-lannm ardından, AB’nin Alfatoksinli diye Antepfıstığı ithalatına sınırlama getirmesinin ihracatçı açısından çok büyük sıkıntı yarattığı belirtildi. “Gaziantep’te fıstıkla ilgili hiçbir kurum görevini ve gereğini yerine getirmediği gibi, yanlışlara da göz yumulması yüzünden bu noktalara gelindi. İhracatçılar Birliği, Fıstık Araştırma Enstitüsü, Gaziantep Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Antepfıstığı’nın önemini kavrayarak gereğini yapmadığı için yanlış yapan tüccara kimse engel olmadı. Antepfıstığı’nı geliştirmeye yönelik hiçbir çalışma yapılmadı ve uygulanmadı. O nedenle AB’nin aldığı bu karar hiç de şaşırtıcı değil” denildi.

Birlik olarak Antepfıstığı’nı kuru kavlatma yöntemi ile hazırladıklannı, bu şekilde Alfatoksin olayının sıfır olduğunu belirten Korkmaz, “Üretimi hijyenik ortamda yapıyoruz. Islatma olayı kesinlikle yok. Hatta işlemler tamamlandıktan sonra Alfatoksin testi yaptınyor, ondan sonra satışa sunuyoruz. Ancak piyasada tüccar fıstığı ıslatarak kavlatıyor ve tuzluyor. Bu durumda Alfatoksin oranı yüksek çıkıyor. Artık bu firmalar da kendilerini yenileyip çeki düzen vererek fıstığa zarar vermemeli. Yöre insanı için büyük önem taşıyan Antepfıstığı’na sahip çıkmamız ve hijyen ortamlarda hazırlanan kaliteli ürünleri piyasaya sunmamız lazım. Kaybedecek zamanımız yok. Zaten yeterince pazar kaybettik. AB’nin karanndan bölge insanı ve ülke ekonomisi çok büyük zarar görecektir "dedi.

Güneydoğubirlik olarak satışın en büyük kısmını iç piyasaya yaptıklarını söyleyen Korkmaz, 5 günlük bir yurtdışı gezisi ile Antepfıstığı için pazar aradıklannı söyledi. Dubai’de tüccarlarla görüştüklerini açıklayan Vakkas Korkmaz, “Dubai’de piyasaya İran fıstığı hakim, ama buna rağmen biz kendi ürünümüzü tanıttık. Bu arada kırmızı biber için de pazar arayışımız oldu. Görüşmeler olumlu sonuçlandı. Biber için bağlantı kurduk. Çöplü veya çöpsüz kırmızı biber ihracatımız olacak. Halen stoklanmızda bin 700 ton civannda kırmızı biber var” diye konuştu.

Stoklarda 2 bin 400 ton civarında kırmızı kabuklu Antepfıstığı bulunduğunu ifade eden Korkmaz, Hâzineye 7 trilyon borçlarının bulunduğunu, bu paranın faizinden dolayı bir yıl içerisinde yaklaşık 2.5 trilyon lira ödeme yaptıklarını söyledi. Korkmaz, kırmızı kabuklu Antep-fıstığı’nın kilosunu 2 milyon 700 bin liradan, tuzlu kavrulmuş fıstığın kilosunu 4 milyon 500 bin liradan sattıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *