ANASAYFA arrow right Dünya

ABD'nin savaş çığırtkanlığına Çin kamuoyundan güçlü tepki

ABD'nin savaş çığırtkanlığına Çin kamuoyundan güçlü tepki
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.30
Çin Medya Grubu'nun "Ana Haber" (Xinwen Lianbo) programında dün akşam yayımlanan bir yorum, ülkenin sosyal medyasında en
Çin Medya Grubu'nun "Ana Haber" (Xinwen Lianbo) programında dün akşam yayımlanan bir yorum, ülkenin sosyal medyasında en çok konuşulan başlıklar listesinde birinci sıraya yükselerek büyük dikkat çekti. Ticaret savaşıyla ilgili yorum metni farklı platformlarda defalarca paylaşıldı.
Haber şöyle duyuruldu: "Çin ABD'nin açtığı ticaret savaşına karşı tavrını çoktan koydu: Ticaret savaşı istemiyor, ancak savaştan da korkmuyor ve gerektiğinde de bu savaşa girer. ABD'nin bir yumuşak, bir sert tavrına Çin çoktan cevabını verdi: Görüşme kapımız açık; savaş durumunda ise sonuna kadar mücadele ederiz. 5 bin yıldan uzun geçmişe sahip Çin, tarih boyunca ne zorluklar gördü! ABD'nin başlattığı ticaret savaşı Çin'in kalkınma sürecinde yalnızca küçük bir engel. Çin krizi fırsata çevirerek ve kendi gücünü sınayarak ülkeyi daha güçlü bir hale getirecek.
Uluslararası arenada ne gibi değişiklikler olursa olsun, Çin için en önemli olan, kendi işini en iyi şekilde yaparak, reformları durmaksızın derinleştirmek ve dışa açılmayı genişletip, ekonominin yüksek nitelikte gelişmesini sağlamaktır. ABD bundan sonra görüşmek ya da savaşmak, ne yapmak isterse istesin; Çin bütün olasılıklara karşı hazır durumdadır. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in de söylediği gibi, 'Çin ekonomisi minik bir gölet değil, dev bir denizdir; kasırga göleti yok edebilir, ama denize bir zararı olamaz...'
En çok izlenen haber saatinde çıkan bu yorum ABD'nin ticaret alanındaki zorbalığına, Çin'in tavrını açıkça sergiledi: Müzakere kapısı açık, savaşmakta da kararlı. İnternet kullanıcıları yaptıkları yorumlarda "Çin'in tavrı net, güçlü ve doğru" diyerek sürece destek verdi.
Aslında ABD'nin azami baskı yapmasına karşı Çin tavrını çoktan ortaya koydu: Ülkenin çekirdek çıkarını ilgilendiren ilkesel meselelerde asla taviz vermez. Hiç kimse Çin'i kendi egemenliğini zedeleyen bir sonucu kabul etmeye zorlayamaz. Aynı zamanda Çin müzakere kapısını her zaman açık tutar
Çin'in bu tutumu ülkenin en etkili haber programında ifade edilirken, yayının etkisi giderek büyüdü.
ABD daima uluslararası kamuoyunda manipülasyon yapıyor, ABD Başkanı Donald Trump sık sık tweet atıyor, ABD'nin sesi uluslararası mecralarda her yerde çok çıkıyor. Kamuoyunu savaş alanına çeviriyor. Çin, en etkin haber platformunda açık bir tavır sergileyerek, ABD hükümeti ve halkı dahil olmak üzere uluslararası toplumun Çin'in tutumunu net biçimde öğrenmesini sağladı ve Çin'in ilkesel meselelerde taviz vermeyeceğini açık biçimde gösterdi.
Çin'in tutumu internet üzerinden büyük destek gördü ve gündemde en sıcak konu olarak ertesi güne kadar konuşuldu. Bu ABD'nin zorbalığı karşısında Çin halkının dayanışma halinde tek ses çıkarabildiğini gösterdi ve makul olmayan taleplere karşı direnme çabasına güç kattı.
Çin dün ABD menşeli bazı ithal ürünlere ek gümrük vergisinin yükseltileceğini açıkladı. Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Gümrük Vergisi Kuralları Komitesi tarafından yapılan açıklamada, 1 Haziran gece yarısından itibaren, daha önce ek gümrük vergisi uygulanmış 60 milyar dolarlık ABD ürünlerinin bir kısmına yönelik gümrük vergisinin ayrı ayrı yüzde 25'e, yüzde 20'ye ve yüzde 10'a çıkartılacağı, daha önce bazı ürünlere uygulanan yüzde 5'lik ek gümrük vergisinin ise değişmeyeceği duyuruldu.
Haber açıklanır açıklanmaz, Dow Johns endeksinde yaşanan düşüş 600 puanı aştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere ek gümrük vergisi koymasından sonra Dow Jones Endeksi'nin kaybettiği toplam puan binin üstüne çıktı.
ABD Yatırım Bankası Goldman Sachs Grubu tarafından açıklanan son raporda, ABD hükümetinin geçen yıl Çin menşeli ürünlere ortaya koyduğu gümrük vergisinin bedelini, ABD'li girişimci ve ailelerin ödediği ve tüketici fiyatında beklenenden büyük etki oluştuğu gösterildi. Gerçek şu ki, ticaret savaşı ne Çin'e ne ABD'ye ne de dünyaya faydalı. Müzakere tek seçenek, işbirliği tek çıkış yolu.
Çin'in ek gümrük vergisini düzenleme girişimi, ABD'nin tek taraflılığına, ticari korumacılığa verilen cevaptır. Çin, ABD'nin ticaret müzakeresinde doğru istikamete geri dönerek Çin'le birlikte çaba göstermesini ve karşılıklı saygı temelinde kazan-kazan anlaşmasına varmasını bekliyor. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *