ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

ABD’nin kırgınlığını ilk Sabah gündeme getirdi…

ABD’nin kırgınlığını ilk Sabah gündeme getirdi…
YAYINLAMA: 18 Ocak 2022 / 14.11
GÜNCELLEME: 18 Ocak 2022 / 14.11
Irak savaşında kalıcı bir dış politika izlenmemesi nedeniyle, ABD’nin Irak’a yeniden yapılandırılmasında Türkiye’yi etkin rol verilmeyeceğinin ve Türkiye’ye kırgınlığının ilk sinyalini ABD Büyükelçisi Robert Pearson’ın Sabah’ın mektubuna verdiği yanıtla geldi.

Amerika kırgın

Pearson, Sabah’ın Irak’ın yeniden yapılandırılmasında Gaziantepli işadamı ve müteahhitlere fırsat tanınmasını istediği mektuba verdiği yanıtta, ABD’nin Türkiye’ye kırgınlığını diplomatik bir ifadeyle dile getirmiş, Sabah’ta olayı “Amerika kırgın” başlığı ile manşetine taşımıştı.

Wolfowitz açık ve net konuştu

Sabah’ın bu manşetinin ardından olay yaygın basında da dile getirilmeye başlandı ve sonunda ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, CNN’de Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar‘a verdiği raportajda, Türkiye’ye kırgın olduklarını açık ve net bir şekilde dile getirdi.

Sabah ne istedi?

Gazeteniz Sabah’ın Sahibi Aykut Tuzcu, geçtiğimiz günlerde ABD Ankara Büyükelçisi Robert Pearson’a bir mektup yazıp, Irak savaşından ve bölgedeki krizlerden en çok etkilenen kentin Gaziantep olduğuna dikkat çekerek, savaştan zarar gören ekonominin yeniden toparlanabilmesi için öncelikle Gaziantepli müteahhit ve işadamlarına Irak’ın yeniden yapılandırılmasına fırsat tanınması gerektiğini vurgulamıştı.

Pearson ne dedi?

Sabah’ın mektubuna verdiği yanıtta Türkiye’nin halen ABD’nin önemli bir müttefiki olduğunu vurgulayan Pearson, diplomatik bir dille Türkiye’nin Irak’ın yeniden yapılandırılmasında yer almasının mümkün olmadığını ifade ettiği mektubunda, “Ürün yelpazenizi çeşitlendirin, yerel ve ihraç pazarlarını genişletin. Kriz dönemlerinde bu tedbirler ekonomi için en önemli iletkendir” diye öneride bulunmuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *